Turkije trekt vervroegd naar de stembus

Erdogan roept de Turkse kiezers vervroegd naar de stembus. ©REUTERS

De Turkse president Erdogan heeft vervroegde presidents- en parlementsverkiezingen aangekondigd.

De Turken kiezen op 24 juni een nieuwe president en een nieuw parlement. Dat kondigde president Recep Tayyip Erdogan woensdag aan. Dat is bijna anderhalf jaar vroeger dan gepland.

Met het manoeuvre wil Erdogan naar eigen zeggen het politieke systeem op een nieuwe leest schoeien. Lees: hij wil nog meer macht geven aan de president, die tot voor kort vooral een ceremoniële functie had.

Duizenden ontslagen in Turkse leger

Drieduizend werknemers van het Turkse leger zijn binnenkort hun baan kwijt. De Turkse minister van Defensie kondigde hun ontslag aan omdat zij in verband zijn gebracht met de geestelijke Fethullah GülenDie wordt door de Turkse regering gezien als brein achter de mislukte staatsgreep in juli 2016.

De naderende ontslaggolf is er een in een inmiddels lange reeks. Volgens de VN heeft Turkije al 160.000 mensen gearresteerd vanwege de couppoging. Meer dan 50.000 van de arrestanten zijn in staat van beschuldiging gesteld. Verder zijn ongeveer evenveel ambtenaren de laan uit gestuurd.

'Ook al werken de president en de regering eensgezind samen, we blijven telkens weer geconfronteerd worden met de ziektes van het oude systeem', zei Erdogan in een verklaring. 

Erdogan kreeg tijdens een referendum vorig jaar een nipte meerderheid voor zijn plannen om de macht van de president uit te breiden. Maar die extra bevoegdheden worden pas van kracht na de presidentsverkiezingen.

Ontwikkelingen in Syrië

Volgens Erdogan vragen de talrijke uitdagingen om een krachtig bestuur onder een sterke president. Hij verwees naar de 'ontwikkelingen in Syrië', waar Turkije begin dit jaar een offensief lanceerde tegen Koerdische milities.

Maar ook de kwakkelende economie baart Erdogan zorgen. Volgens analisten heeft de Turkse regering steeds meer problemen om de razendsnelle groei van de afgelopen jaren vol te houden. 

Uit vrees voor een economische inzinking koos Erdogan dus voor de vlucht vooruit. Maar dat betekent waarschijnlijk dat de broodnodige structurele hervormingen ook op de lange baan worden geschoven.

Gonzende geruchten

Het gonsde al langer van de geruchten over vervroegde verkiezingen. De AK-partij van Erdogan - die aan de macht is sinds 2003 - ontkende steevast dat er zo'n plannen op tafel lagen.

Het was de kleine nationalistische partij MHP die de kwestie eerder deze week aankaartte. Volgens MHP-leider Devlet Bahceli zou het moeilijk worden in de 'huidige omstandigheden' te wachten tot november 2019.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud