Turkije verhindert 1 mei-viering op Taksimplein

1 mei-betogers in Istanbul ©REUTERS

In Istanbul heeft de politie traangas ingezet tegen betogers die het Taksimplein wilden betreden. Premier Recep Tayyip Erdogan had vorige week aangekondigd dat 1 mei-vieringen daar verboden waren.

De oproerpolitie had waterkanonnen en traangas nodig om de honderden betogers de toegang tot het Taksimplein te verhinderen. Het centrale plein in Istanbul, de grootste stad van Turkije, was vorig jaar nog het toneel van wekenlange protesten. Toen betoogden duizenden Turken tegen het autoritaire regime van Erdogan.

Daarom verbood Erdogan vorige week elke 1 mei-optocht op het plein. Die waren wel toegestaan aan de rand van de stad, voegde hij er aan toe. De vakbonden reageerden woensdag. 'Alle wegen zullen op 1 mei naar Taksim leiden. Onze strijd voor werk, gelijkheid, vrijheid, rechtvaardigheid en vrede wordt voortgezet.'

Om veiligheidsredenen sloten de autoriteiten delen van het openbaar vervoer af en zetten ze extra manschappen in. De betogers poogden de blokkades te doorbreken en gooiden daarbij met stenen en vuurwerk.

De protesten in mei en juni van 2013 vormden een van de grootste uitdagingen voor de AK-Partij (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) van premier Erdogan, die in 2002 aan de macht kwam. Toen konden de ordetroepen de betogers ontzetten na een massale bestorming van het plein.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud