Turkije veroordeelt honderden mensen tot levenslang voor coup 2016

Familieleden van honderden beklaagden in een zaak rond de mislukte coup van 2016 woonden donderdag de zitting bij waarop levenslange celstraffen uitgesproken werden. ©AFP

In Turkije heeft een rechtbank donderdag 337 mensen veroordeeld tot een levenslange celstraf vanwege hun betrokkenheid bij de mislukte coup van juli 2016.

In Turkije waren donderdag vele ogen gericht op de stad Sincan. In de rechtbank daar zouden honderden mensen te weten komen of ze veroordeeld werden voor betrokkenheid bij de poging tot staatsgreep tegen president Recep Tayyip Erdogan in de zomer van 2016.

In de nacht van 15 op 16 juli 2016 probeerde een deel van het leger de Turkse leider van de macht te verdrijven en de controle over het land over te nemen. De couppoging zou aangestuurd zijn vanop de militaire basis Akinci, 35 kilometer ten noordwesten van Ankara.

In het beklaagdenbankje zaten donderdag bijna 500 mensen. Het ging onder meer om officieren die tijdens de coup opereerden vanop Akinci en piloten die bombardementen uitvoerden op verschillende gebouwen in Ankara, waaronder het parlement. Maar ook burgers die de operatie steunden, stonden terecht.

Fethullah Gülen

De rechtbank bevond het leeuwendeel van de beschuldigden schuldig aan 'poging tot omverwerping van de constitutionele orde', 'poging tot moord op de president' en 'onvrijwillige doodslag'. Ze sprak zware straffen uit: 337 mensen kregen een levenslange celstraf, 60 anderen kregen andere celstraffen en 75 mensen kwamen vrij.

289
processen
Inmiddels zijn 289 processen gelinkt aan de poging tot staatsgreep afgerond.

Volgens Erdogan was Fethullah Gülen de drijvende kracht achter de poging om hem af te zetten. Sinds de mislukte coup pakken de autoriteiten aanhangers van de geestelijke hard aan. Tienduizenden mensen zijn de afgelopen jaren opgepakt en meer dan 140.000 anderen zijn ontslagen of uit hun functie gezet.

Inmiddels zijn 289 processen gelinkt aan de poging tot staatsgreep afgerond. Tot nu zijn bijna 4.500 mensen veroordeeld vanwege hun rol in de mislukte coup. Zowat 3.000 van hen kregen levenslang. Momenteel loopt nog een tiental andere zaken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud