Turkse bonden staken tegen 'staatsterreur'

(Foto: Photo News) ©Photo News

Turkse vakbonden staken vandaag uit protest tegen de 'staatsterreur' van premier Recep Tayyip Erdogan. De repressieve aanpak van het straatprotest eiste al twee doden.

De koepelorganisatie van ambtenarenvakbonden (KESK) wil 'waarschuwingsstakingen' houden op dinsdag en woensdag. 'De staatsterreur tegen massaprotesten heeft weer eens de vijandigheid aangetoond van de AK-partij tegen de democratie', luidt de verklaring. De KESK bestaat uit 11 bonden en heeft in totaal ongeveer 240.000 leden.

De Turkse president, Abdullah Gul, meent alvast dat de Turken het recht hebben om op straat te komen. 'Democratie betekent meer dan verkiezingen alleen', zei de president maandag.

Premier Recep Tayyip Erdogan van zijn kant deed de protesten, voor zijn vertrek voor een rondreis door Noord-Afrika, af als het werk van extremisten. Erdogan wees erop dat zijn partij bij de drie voorgaande verkiezingen telkens versterkt uit de stembusslag is gekomen. De leider van de AKP is er dan ook van overtuigd dat hij de steun geniet van een ruime meerderheid van de bevolking. 'De situatie wordt stilaan rustiger', zei Erdogan maandagavond bij aankomst in Marokko. 'Als ik terugkom van mijn rondreis, zullen alle problemen opgelost zijn.'

Daar ziet het vooralsnog evenwel niet naar uit. Maandag kwam het opnieuw tot onlusten tussen de politie en betogers, die tot lang na mindernacht duurden. Het protest begon vorige week op het Taksimplein, en was gericht tegen de 'heraanleg' van het Gezi Park, vlakbij het Taksimplein. Maar intussen wordt vooral gedemonstreerd tegen de sluimerende islamisering onder het beleid van premier Erdogan en zijn islamitisch-conservatieve AKP-partij. Die is sinds 2002 aan de macht.

Sinds het uitbreken van de protesten vrijdag zijn al honderden gewonden gevallen. Zondag viel een eerste dodelijk slachtoffer toen een taxi inreed op een groep betogers die een snelweg blokkeerde. Het is niet duidelijk of de chauffeur bewust inreed op de demonstranten. Maandag viel in de zuidelijke stad Antakya een tweede dode, nadat hij geraakt was door een politiekogel.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud