Turkse lira keldert

©REUTERS

Investeerders zijn het vertrouwen in Turkije en president Erdogan helemaal kwijt. De Turkse munt krijgt een klap van meer dan 10 procent. 'Zij hebben dollars, maar wij hebben Allah.'

Ondertussen maakt de Turkse president Erdogan zich schijnbaar weinig zorgen. Hij riep het volk op niet in paniek te raken en niet luisteren naar de 'campagnes die gericht zijn tegen Turkije'.

Zij hebben dollars maar wij hebben Allah. Vergeet dat niet.
Recep Tayyip Erdogan
President Turkije

'Zij hebben dollars maar wij hebben Allah. Vergeet dat niet. Wij werken hard. Kijk naar waar het land 16 jaar geleden stond, en kijk waar we nu staan,' aldus de president.

De lira  incasseert vandaag de grootste klap in lange tijd. De waarde van de Turkse munt keldert meer dan 10 procent tegenover de euro en de dollar. Op een bepaald moment was een euro deze ochtend zelfs meer dan 7 lira waard, ruim 60 procent meer dan vorig jaar. Omgekeerd krijgt u voor elke lira nog amper 0,14 euro terug. 

De druk op de lira heeft onder andere te maken met de oplopende spanningen met de VS. De Amerikanen leggen Turkije sancties op wegens de gevangenschap van de Amerikaanse predikant Andrew Brunson. Een Turkse delegatie keerde donderdagavond uit Washington terug zonder vorderingen te hebben gemaakt in de onderhandelingen.

Oververhitting

Tegelijkertijd maken investeerders zich zorgen over een oververhitting van de economie die president Erdogan met een te soepel monetair en begrotingsbeleid zelf heeft in de hand gewerkt. Vandaag stelt Berat Albayrak, minister van Financiën en schoonzoon van de president, een 'nieuw economisch model voor in de hoop investeerders te overtuigen dat Turkije de bladzijde kan omslaan en de ontspoorde inflatie en groei onder controle kan krijgen.

Volgens Michael Geeroms, specialist groeimarkten bij KBC, is een Turkse recessie evenwel onvermijdelijk. 'De kern van de zaak is dat de centrale bank haar werk niet kan doen, omdat ze niet onafhankelijk is. De obsessie van Erdogan is dat de groei hoog moet blijven. Maar een vicieuze cirkel dreigt. Als de centrale bank de kortetermijnrente niet verhoogt, zal de munt verder dalen. De vraag is hoever het land in de dieperik moet tuimelen vooraleer het gezond verstand zegeviert.’ 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud