Turkse premier blokkeert Twitter

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan (foto: AFP) ©AFP

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft de toegang tot de microblogsite Twitter geblokkeerd. De EU, die al jaren gesprekken voert met Turkije over een toetreding, zegt zeer bezorgd te zijn over de demarche.

Tijdens een bijeenkomst voor duizenden aanhangers in de stad Bursa, tien dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 30 maart, dreigde Erdogan ermee Twitter te verbieden. Aanleiding was de verspreiding van tweets met geluids- en videoopnames die de premier rechtstreeks in verband brengen met een corruptieschandaal.

'Dit heeft niets te maken met vrijheid. De vrijheid laat geen inbreuken op de privacy toe', sprak Erdogan. Hij liet verstaan lak te hebben aan wat de internationale gemeenschap zou zeggen. 'Zij zullen de kracht van de Turkse republiek zien.' Het ministerie van Algemene Zaken stelt in een persbericht dat Twitter rechterlijke uitspraken om 'enkele links te verwijderen' negeert en dat er daardoor 'niks anders opzit' dan de microblogsite te blokkeren.

Twitter zei de blokkade nog niet te kunnen bevestigen en een onderzoek te zijn gestart. Wel liet de microblogsite weten dat Turkse gebruikers via tekstberichten op hun mobiele telefoon nog tweets kunnen versturen. Het aantal Turkse gebruikers van de dienst lijkt voorlopig ook niet af te nemen.

Op andere sociale media in Turkije - die voorlopig wel in de lucht blijven - circuleren bovendien achterpoortjes om Twitter toch nog te kunnen gebruiken. Turkse internetgebruikers doen daarvoor onder meer beroep op de zogenaamde DNS-servers van Google. Die zorgen ervoor dat bij het oproepen van Twitter.com als internetadres wel degelijk de servers van de microblogsite aangesproken worden. Turkse providers leiden het adres daarentegen niet door. Google startte de DNS-dienst enkele jaren terug om surfen op het web 'sneller' te maken, maar ondertussen wordt de dienst steeds vaker ook gebruikt om de censuurregels van het eigen land of de eigen provider te omzeilen. 

De Turkse president Abdullah Gul zelf uitte via een tweet zijn afkeuring van de ban op Twitter.

Sosyal medya platformlarının tamamen kapatılması tasvip edilemez.— Abdullah Gül (@cbabdullahgul) March 21, 2014

Reacties

Erdogans demarche stuit op heel veel kritiek van tal van mensenrechtenorganisaties. In Turkije gaat de grootste oppositiepartij de blokkade via de rechtbank aanvechten.

Europees commissaris voor Europese uitbreiding Stephan Füle zegt op Twitter zeer bezorgd te zijn over de blokkering. 'De vrijheid van communiceren en de keuze van het communicatiemiddel zijn fundamentele Europese waarden.' De EU voert al negen jaar gesprekken met Turkije over een toetreding.

#TurkeyBlockedTwitter Gravely concerned by blocked @twitter - being free 2communicate&freely choose the means 2do it,is fundamental EU value— Štefan Füle (@StefanFuleEU) March 21, 2014Ook Europees Commissaris voor de Digitale Agenda, Neelie Kroes, reageerde op Twitter. 'Het verbod van Twitter in Turkije is zonder grond, nutteloos en laf. Het Turkse volk en de internationale gemeenschap zullen dit zien als een censuur. Wat het geval is', tweette zij.

The Twitter ban in #Turkey is groundless, pointless, cowardly. Turkish people and intl community will see this as censorship. It is.— Neelie Kroes (@NeelieKroesEU) March 20, 2014

Erdogan had deze maand al aangekondigd om na de gemeenteraadsverkiezingen sociale media als Facebook en YouTube - die veel worden gebruikt door zijn tegenstanders - te zullen verbieden. Dat zwakte hij nadien opnieuw af na opmerkingen van president Abdullah Gül.Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud