Tusk en Mogherini favoriet voor topjobs EU

De Poolse premier Donald Tusk (rechts) ©EPA

Donald Tusk en Federica Mogherini zijn topfavoriet voor de twee resterende EU-topjobs. Maar het spel is niet gespeeld. De puzzel dreigt de Europese tegenstellingen nog te versterken.

De Belgische regeringsonderhandelaars raken er niet uit wie de komende vijf jaar naar de Europese Commissie wordt gestuurd. Het is niet anders in Europa zelf: de partijpolitieke en regionale eisen bepalen het spel van de Europese topjobs.

De moeilijke benoemingspuzzel dreigt de bestaande tegenstellingen tussen de 28 lidstaten wel nog verder te vergroten: oost tegen west, oude tegen nieuwe lidstaten én de kloof tussen het rechtse noorden en het linkse zuiden.

‘We hebben een deal’, kondigde Herman Van Rompuy gisterennamiddag lachend aan. Het bleek een grap: de voorzitter van de Europese Raad zal vandaag nog hemel en aarde moeten bewegen om het ‘dreamteam’ op de been te brengen. Een mislukking kan hij zich, na de floptop in juli, niet veroorloven.

Een concreet lijstje zal Van Rompuy pas lossen bij het begin van de Europese top. Toch komen steeds nadrukkelijker twee namen bovendrijven. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Federica Mogherini, zit in poleposition om Cathy Ashton op te volgen als nieuwe buitenlandchef van de EU, en de Poolse premier Donald Tusk overweegt nu toch om de job van Van Rompuy over te nemen.

 

Mogherini heeft amper vijf maanden ervaring als minister van Buitenlandse Zaken. In tijden van grote internationale spanningen aan de zuidelijke en oostelijke grenzen en de terreurdreiging van de Islamitische Staat, is dat een erg magere staat van dienst.

Maar de Italiaanse premier Mario Renzi wil absoluut tonen dat hij invloed heeft op de Europese bühne. Renzi slaagde erin de sociaaldemocratische partijgenoten achter de kandidatuur van Mogherini te scharen. Zij zullen zaterdagochtend in Parijs herhalen dat de job van buitenlandchef hun toekomt. Mogherini lijkt incontournable, want ook kanselier Angela Merkel wil vermijden dat Renzi thuis in slechte papieren komt en dat de derde economie van de eurozone in chaos afglijdt.

Partijpolitieke dogma’s spelen minder mee bij de benoeming van de opvolger van Van Rompuy, regionale tegenstellingen des te meer. De Oost-Europese landen zien in de EU vooral een anker voor veiligheid. De oude lidstaten zijn vooral met economie bezig. De noordelijke lidstaten vinden dan weer dat het zuiden al te veel compensaties kreeg. Zo komt er op de top een informeel akkoord over de voorzitter van de Eurogroep. De Nederlander Jeroen Dijsselbloem zal in de zomer van 2015 plaats ruimen voor zijn Spaanse collega Luis de Guindos.

De Oost-Europese landen eisen de job van Van Rompuy op. De Poolse premier Tusk wordt aangevuurd door Merkel en gaat stilaan overstag. Tusk behoort tot de christendemocratische EVP, net als Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Maar zijn kennis van het Frans is onbestaand en zijn Engels belabberd. Polen behoort niet tot de euro, maar Tusk zou wel de toppen van de eurozone mogen leiden.

Er zijn evenwel ook noordelijke kandidaten voor de job van Van Rompuy. De Deense premier Helle Thorning-Schmidt is vrouw, dynamisch en getrouwd met een Brit. Zij is de belangrijkste concurrente voor Tusk. Maar dan zou ook Mogherini ‘vallen’. Een compromiskandidaat is de Estse ex-premier Adrus Ansip, een liberaal. Hij kan het glijmiddel worden voor het Europees Parlement, om de Commissie-Juncker met weinig liberalen en weinig vrouwen te steunen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud