Tusk en Mogherini nieuwe EU-gezichten

Donald Tusk (links) is de opvolger van Herman Van Rompuy. Federica Mogherini (rechts) volgt Cathy Ashton op als hoge EU-vertegenwoordiger van het Buitenlands Beleid. ©BELGA

De Poolse premier Donald Tusk wordt de opvolger van Herman Van Rompuy als voorzitter van de Europese Raad. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Federica Mogherini, vervangt Cathy Ashton als hoge EU-vertegenwoordiger van het Buitenlands Beleid.

'Niets is goed genoeg voor Europa, ook mijn Engels niet. Ik beloof dit op te poetsen wanneer ik in december aantreed,' zo grapte de Poolse premier Tusk op een persconferentie kort na zijn benoeming.

De 57-jarige Tusk, die behoort tot de christendemocratische EVP, is een van de meest ervaren en langstzittende premiers in de Europese Raad. Een staatsman, zo prees Raadsvoorzitter Herman van Rompuy, die Polen tien jaar na de toetreding tot de EU 'naar het hart van Europa bracht'. Maar om een even goed compromismaker te worden als 'kampioen' Van Rompuy, ontbeert hij wel een vlot Engels en noties van Frans.

De sociaaldemocrate Mogherini is wel vlot meertalig en een telg van de nieuwe generatie. Maar met amper vijf maanden ervaring op ministerieel niveau weegt ze erg licht op het internationale toneel.Ze is zich wel bewust van de uitdagingen die haar wachten: 'Als je met een kompas een cirkel rond Europa trekt, zie je enkel maar crisissen'.

Mogherini wordt niet alleen EU-minister van Buitenlandse Zaken maar tegelijk ook de nummer twee in de Commissie-Juncker.

Met Tusk en Mogherini zijn nu alle belangrijke Europese gezichten voor de komende jaren bekend. De Luxemburger Jean-Claude Juncker (ook een christendemocraat) wordt de voorzitter van de nieuwe Europese Commissie. Het Europees Parlement koos begin juli de Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz als voorzitter.

Van Rompuy

Herman Van Rompuy bevestigde de benoemingen van Tusk en Mogherini zaterdagavond via zijn Twitter-account. De namen van Tusk en Mogherini waren de voorbije dagen al komen bovendrijven.

Mogherini was incontournable geworden als gevolg van de druk van de Italiaanse premier Matteo Renzi, die zo wil bewijzen dat hij weegt in Europa. Voor de start van de Europese Top in Brussel had toekomstig Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker al een gesprek met Federica Mogherini. dat alleen al gaf aan dat de deal rond was.

Met Tusk krijgen de Oost-Europeanen de hoge toppost waar ze al langer op hamerden. Bovendien gaat de job zo naar een groot land, wat eveneens belangrijk is in de zoektocht naar evenwichten op Europees niveau. 'Ik kom uit een land dat echt gelooft in een eengemaakt Europa'. Tusk hoopt ook dat het 'oostelijk perspectief'  en zijn persoonlijke ervaringen 'de energie zullen leveren die Europa nog nodig zal hebben de komende jaren'.

Geen Britse exit

Tusk heeft net als vele Poolse politici een verleden als actief lid van de dissidente vakbond Solidarnosc tijdens het communistische tijdperk. Als leider van het liberaal-conservatieve Burgerplatform versloeg hij in 2007 de eurosceptische partij Recht en Rechtvaardigheid van de broers Kaczynski. Sindsdien vaart Polen een uitgesproken pro-Europese koers. Hij geniet ook aanzien voor de wijze waarop hij Polen doorheen de financiële en economische crisis loodste.

De goede relatie van de Oosteuropese landen als Polen met Groot-Brittannië verzuurde de voorbije twee jaar. De regering-Cameron haalde uit naar de arbeidsmigratie, ook wel welvaartstoerisme genoemd, van Oosteuropeanen. OP de Europese top van juli koos Cameron daarom de kant van de Deense premier Helle Thorning-Schmidt als kandidaat-opvolger van Van Rompuy.

Eerder deze week zette Cameron zijn reserves tegen Tusk opzij. Het antwoord van Tusk volgde al zaterdagavond, na zijn benoeming. Hij pleitte ferm tegen een Brexit: 'Ik kan me geen Europa indenken zonder de Britten.' De Pool vindt de Britse vraag tot hervormingen van de Unie gegrond en is bereid die vragen te bekijken.

Ook Van Rompuy noemde het Britse probleem een van de drie belangrijke uitdagingen waar Tusk voor staat.De overige twee uitdagingen zijn de veiligheid en de economische stagnatie. Tusk slaagde er in eigen land in begrotingsdiscipline en economische groei mogelijk te maken. De Pool zal overigens ook de toppen van de eurozone voorzitten, ook al komt hij niet uit een euroland.

Rusland

Of de aanduiding van Tusk een goed signaal is voor Rusland, is niet zeker. De Oost-Europese landen pleiten voor een strenge aanpak van Poetins machtspolitiek. Met Tusk zullen de nationalistische en anti-Europese gevoelens nog verder aanwakkeren, is de vrees. Tusk zelf belooft als Raadsvoorzitter af te stappen van zijn Poolse nationale standpunten.

Ashton

De functies van hoge vertegenwoordiger én van Raadsvoorzitter bestaan nog maar van in 2009. Ashton, ook een sociaaldemocrate, besteedde de voorbije jaren veel tijd en energie aan het opzetten van de Europese diplomatie. Zij woog evenwel niet zwaar op het buitenlands beleid. Haar grootste successen haalde ze met het akkoord tussen Kosovo en Servië en het overleg met Iran.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud