Advertentie

Tusk roept Michel op het matje over vrijhandel

©Photo News

Een mogelijk Belgisch veto tegen het handelsverdrag EU-Canada overschaduwt de Europese top in Brussel.

Premier Charles Michel moet voor de start van de Europese top bij Raadsvoorzitter Donald Tusk op audiëntie. Tusk is verontrust over de Waalse weigering om het CETA-akkoord met Canada te onderschrijven. Een Belgisch 'non' kan ertoe leiden dat het handelsakkoord met Canada, waarover zeven jaar is onderhandeld, alsnog dode letter blijft.

Ik hoop dat België opnieuw toont dat het een ware kampioen is in het sluiten van compromissen. Anders wordt Ceta het laatste handelsakkoord dat de EU ooit sloot.
Donald Tusk
EU-Raadsvoorzitter

Charles Michel (MR) moet vrijdag uitsluitsel geven of België zijn handtekening kan zetten onder het handelsverdrag met Canada. Als dat lukt, vallen de invoerheffingen weg en treden de afspraken over markttoegang in het akkoord voorlopig in werking na de goedkeuring door het Europarlement. Zonder Belgisch groen licht treedt CETA, waarover zeven jaar is onderhandeld, niet en wellicht nooit in werking.

Open VLD pleit ervoor om het Waals verzet te negeren en toch het handelsverdrag met Canada te ondertekenen. De overige regeringspartijen zien een Belgische institutionele crisis niet zitten. Minister Didier Reynders is alvast een fervent tegenstander, omdat dat ingaat tegen het akkoord van 1993 waarbij buitenlandse handel werd geregionaliseerd.

Ook Rutte in de problemen

Ook de Nederlandse premier Mark Rutte heeft een probleem. Een meerderheid van de Nederlanders wees in april in een referendum het associatieakkoord van de EU met Oekraïne af. De uitslag was niet bindend, maar premier Rutte heeft in de Eerste Kamer geen voldoende meerderheid om over dat ‘nee’ heen te stappen. Zonder Nederlandse ratificatie dreigt het hele akkoord met Oekraïne te vervallen.

Zowel Rutte als Michel moeten op de Europese top uitleggen hoe het verder moet met de EU-akkoorden met Canada en met Oekraïne. Rutte moet vanavond met een plan over de brug komen, dat een Europese ratificatie van het akkoord met Oekraïne toelaat en ook door het Nederlandse parlement kan geraken. Michel moet Belgisch gezichtsverlies vermijden.

Geen steun bij achterban

De twee liberale premiers van de Lage Landen hebben eigenlijk hetzelfde probleem: ze krijgen een Europees handelsakkoord niet verkocht aan een deel van hun achterban. Allebei worden ze op de Europese top vandaag en morgen op het matje geroepen door hun EU-collega’s. Tusk liet zich alvast heel pessimistisch uit: 'Ik vrees dat CETA het laatste handelsakkoord wordt dat de EU kon sluiten.' De opvolger van de Belg Herman Van Rompuy hoopt wel 'dat België opnieuw toont dat het een ware kampioen is in het sluiten van compromissen' en dat er tegen vrijdag een akkoord is.

Focus op eerlijke handel

‘Als we willen dat Europa de promotor blijft van vrijhandel, moeten we de bezorgdheden van de burger ernstig nemen’, erkent een EU-diplomaat. Ook EU-Raadsvoorzitter Donald Tusk wil de ‘twijfels over en de argumenten tegen handelsakkoorden begrijpen om publieke steun voor handel op te bouwen’. ‘In deze tijden van globalisering verwachten mensen dat handelsakkoorden als CETA veilig zijn voor werknemers, consumenten en bedrijven,’ zei hij na overleg met de Europese sociale partners.

In de communicatie op de Europese top lanceert zowel Tusk als EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker een charmeoffensief om de voordelen van handel aan te prijzen. Een op de zeven Europese jobs is afhankelijk van de export. En handel in goederen en diensten was in 2015 goed voor 34,1 procent van het bruto binnenlands product van de EU.

Maar Tusk vraagt tegelijk een politiek debat over een betere bescherming tegen oneerlijke handelspraktijken - lees tegen de dumping van Chinees staal. De Europese Commissie lanceerde gisteren zelfs een voorstel voor nieuwe en modernere handelswapens, zoals een fikse verhoging van de invoerrechten.

De focus op vrijhandel en op de strijd tegen de ‘hooligans’ die eerlijke handel aan hun laars lappen, moet een ontwrichtende ideologische discussie over protectionisme versus vrijhandel vermijden. Maar die focus maakt de eerste EU-top van Brits premier Theresa May er niet gemakkelijker op. De Britten blokkeren al jaren de discussie over instrumenten tegen oneerlijke handel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud