Advertentie
Advertentie

UGent doet ‘buitengewone' Stonehenge-vondst

Een nieuwe stenenformatie op 3 kilometer van de huidige. ©Thomas Dutour

Op de site van het Britse Stonehenge zijn een honderdtal nieuwe stenen gevonden, 3 kilometer van de reeds ontdekte stenenformatie. De UGent hielp bij het onderzoek.

‘Wij hebben maar een stukje van de puzzel aangedragen’, klinkt het bescheiden bij Philippe De Smedt, onderzoeker bij de vakgroep Bodembeheer van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent. De Smedt was deel van een team onderzoekers dat gisteren kon onthullen dat ter een nieuwe stenenformatie is ontdekt op de site van het Britse Stonehenge. 

Op 3  kilometer van de al bekende formatie van megalieten - reuzestenen die onderdeel zijn van een prehistorisch heiligdom of grafmonument - zijn een honderdtal nieuwe exemplaren gevonden. De stenen zijn nog niet opgegraven, maar de onderzoekers hebben hen via sensoren in kaart gebracht en er een ondergrondse kaart van gemaakt.

De stenen zouden minstens 4.500 jaar oud zijn, 5 meter hoog zijn en zich een meter onder de aarde bevinden. ‘Dit is behoorlijk uniek en de schaal ervan is buitengewoon’, zo verklaarde Vince Gaffney, hoofdonderzoeker van de Universiteit van Bradford.

Als deel van het onderzoek kamde de De Smedt met elektro-magnetische inductie het gebied uit om landschapselementen te reconstrueren. Via de elektrische sensoren onderzocht hij de bodemtextuur, via de magnetische sensoren het gesteente.

‘Er is in totaal een gebied van 3 vierkante kilometer doorzocht’, zegt De Smedt. ‘Gemotoriseerd doen we dat, op in totaal acht weken, op een resolutie van enkele decimeters.’

De UGent werd betrokken bij het onderzoek omwille van de zeer specifieke sensoren die het ontwikkeld heeft. ‘Onze sensoren laten toe naar het begraven natuurlijke landschap te kijken en zijn in staat om rommel zoals kroonkurken of dergelijke uit de beelden te filteren. Dat maakt dat je geen sneeuwgordijn van recente sporen hebt op je beelden zoals bij andere sensoren.’

De vakgroep Bodembeheer is niet alleen betrokken bij het Stonehenge-onderzoek, maar heeft ook ervaring op andere historische sites. Zo voerde het onlangs nog onderzoek uit op de site van het slagveld van Waterloo en is het nu actief aan de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog. ‘Daar spelen andere elementen een rol, zoals de munitie die hier en daar nog in de ondergrond verborgen zit’, aldus De Smedt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud