UKIP breekt door bij lokale stembusslag

UKIP-leider Nigel Farage. ©Photo News

De anti-Europese UK Independence Party (UKIP) heeft voor een kleine aardschok gezorgd bij de lokale verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. De partij van boegbeeld Nigel Farage boekte flinke zetelwinst, al zal ze nergens een gemeenteraad kunnen controleren. Vooral de regeringspartijen - de Conservatieven en de LibDems - likken hun wonden.

De Britten konden donderdag in de stemhokjes niet alleen beslissen welke vertegenwoordigers ze de volgende vijf jaar naar het Europees Parlement in Brussel sturen. In 161 gemeenten vernieuwden ze ook een derde van hun gemeentebesturen.

Op de resultaten van de Europese verkiezingen is het nog tot zondagavond wachten maar de lokale resultaten sijpelden vrijdagvoormiddag al wel binnen. Als die lokale uitslagen een graadmeter vormen voor de Europese resultaten, vallen zondagavond twee grote tendensen op te tekenen.

De Britten lagen niet wakker van de stembusslagen. De opkomst voor de lokale verkiezingen bedroeg immers slechts 36 procent. En wie toch naar het stemhokje trok, liet zich verleiden door UKIP.

Aardverschuiving

UKIP-leider Nigel Farage beloofde voor aanvang van de verkiezingen een politieke aardverschuiving. De bevingen worden alvast weerspiegeld in de eerste lokale resultaten.

Voor het eerst in haar geschiedenis kreeg de anti-Europese partij immers stevig voet aan de grond op lokaal niveau. Over het hele land wisten UKIP-kandidaten flink wat zetels te verzamelen. 

Fenomeen

'We zijn getuige van een heel belangrijk fenomeen', zei Nick Robinson, een politieke commentator van de Britse omroep BBC. 'De drie traditionele partijen zullen voortaan een vierde grote beweging naast zich moeten dulden.'

UKIP zal er evenwel niet in slagen de volledige controle te verwerven over een gemeenteraad. En ook in Londen slaat het discours van de eurosceptische, anti-immigratiepartij niet aan.

Regeringspartijen

De UKIP-kandidaten wisten stemmen af te snoepen van alle traditionele partijen. Vooral de twee regeringspartijen - de Conservatieven van premier David Cameron en de LibDems van vicepremier Nick Clegg - incasseerden een ferme tik.

De grootste oppositiepartij, het sociaaldemocratische Labour, boekte lokaal weliswaar zetelwinst volgens de eerste resultaten. Maar die was niet zo groot als velen gehoopt hadden. Bovendien verloor ze in verschillende gemeenten de volledige controle over het bestuur.

Voorzitter

Het ongenoegen bij Labour is dan ook groot. Heel wat partijleden namen voorzitter Ed Milliband al onder vuur. 'We hebben ons beleid niet goed gepresenteerd en onze campagne stond niet op poten', zei backbencher Graham Stringer. 

'Als de levensduurte de campagne domineert, sla je als partijvoorzitter een mal figuur als je zelf niet kan zeggen hoeveel je uitgeeft als je gaat winkelen', voegde Stringer eraan toe. Milliband ging ook in de mist toen hij tijdens een interview de naam van zijn lijsttrekker in een bepaalde gemeente niet wist te benoemen.

Farage vertoeft inmiddels in de zevende hemel. Hij maakt zich sterk dat zijn absolute gloriemoment zondagavond nog moet komen als de uitslagen van de Europese verkiezingen binnenrollen en zijn UKIP zich tot grote winnaar kroont.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud