Advertentie

Uppercut dreigt voor Renzi bij referendum

De Italiaanse premier, Matteo Renzi, trok de voorbije weken de boer op om voor een ja-stem te pleiten bij het referendum op 4 december. ©Bloomberg

De Italiaanse kiezers dreigen premier Matteo Renzi begin volgende maand bij een referendum over een grondwetswijziging een ferm oplawaai uit te delen.

De Italianen kunnen op 4 december naar de stembus om hun oordeel te vellen over een reeks hervormingen die hun centrumlinkse premier de afgelopen jaren door het parlement loodste. Door die maatregelen krijgt de senaat bijvoorbeeld een facelift en vloeien bevoegdheden van het regionale weer naar het federale niveau.

Maar de kans is groot dat de Italianen, in navolging van de Amerikanen vorige week dinsdag, de volksraadpleging aangrijpen om het politieke establishment uit te spuwen. Sinds 21 oktober groeit in alle peilingen alvast de groep kiezers die aangeeft tegen Renzi’s maatregelen te zullen stemmen.

Nee-kamp 

Volgens drie rondvragen deze week ligt het nee-kamp vijf tot zeven procentpunten voor op de ja-stemmers. Ruim een kwart van de kiezers zou nog wel onbeslist zijn. Experts houden nog wel een slag om de arm. Peilingen blijken de afgelopen tijd niet al te betrouwbaar. Zowel bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen als bij het brexit-referendum zetten kiezers de peilers een neus.

De specialisten wijzen erop dat veel van de nee-stemmers in Italië zich in het zuiden van het land bevinden. 'Maar vaak blijven zij thuis bij stembusslagen', klinkt het.

De rondvragen zijn ook alleen uitgevoerd in Italië zelf en niet bij expats. 'De kans is groot dat zij Renzi massaal steunen omdat de hervormingsijver van de premier in het buitenland wel positief beoordeeld wordt', luidt het.

Politieke crisis 

Een massale nee-stem bij het referendum kan de derde economie van de eurozone in een diepe politieke crisis storten. Want de afgelopen maanden sloot Renzi niet uit dat hij opstapt als hij het onderspit delft op 4 december.

Een Italiaanse regeringscrisis kan ook Europa missen als kiespijn. Het land staat immers nog altijd voor immense uitdagingen. De schuldenberg moet fors omlaag en de bankensector wachten enorme saneringen. En ook de economie kan nog een fikse duw in de rug gebruiken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud