Vader van Spaanse democratie overleden

De voormalige Spaanse premier Adolfo Suarez in gesprek met koningin Sofia in juni 1978. (Foto: AFP) ©AFP

Adolfo Suarez, die van 1976 tot 1981 de eerste premier was van de Spaanse democratie, is zondag op 81-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de woordvoerder van de familie meegedeeld.

Adolfo Suarez leed aan de ziekte van Alzheimer. Hij was vorige maandag opgenomen is het ziekenhuis vanwege een luchtwegeninfectie. De voorbije dagen was al duidelijk geworden dat zijn overlijden nakend was.

Suarez was, samen met koning Juan Carlos, een van de belangrijkste spelers tijdens de delicate overgang van het land na de dictatuur van Francisco Franco (1939-1975).

Media speculeren over een staatsbegrafenis na meerdere dagen van nationale rouw. Mogelijk komt er een rouwkapel in het Spaanse parlement.

Suarez zag het levenslicht op 25 september 1932 in het centraal-Spaanse Cebreros als zoon van een republikein die tot de kaders van het fascistische regime behoorde. Na de dood van Franco op 20 november 1975 besteeg Juan Carlos de troon, om Suarez in 1976 te benoemen als premier.

Bij de eerste democratische verkiezingen sinds de dictatuur zag Suarez op 17 juni 1977 zijn mandaat geratificeerd. Hij was opgekomen als leider van de centrische partij Unie van het Democratisch Centrum (UCD).

Onder zijn regering zijn de belangrijkste hervormingen doorgevoerd om Spanje van een dictatuur naar een democratie te leiden: legalisatie van alle politieke partijen (ook van de communistische partij), amnestie voor politieke gevangenen en het opstellen van een grondwet die op 6 december 1978 via een referendum goedkeuring kreeg.

In 1981 trad Suarez als regeringsleider terug. Meerdere pogingen tot politieke comebacks strandden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud