Van Rompuy: 'EU moet minder doen'

Van Rompuy wil dat de EU minder doet. ©Photo News

De Europese Unie moet de komende vijf jaar haar ambities temperen en zich niet bezighouden met beleidsdomeinen waar de lidstaten zelf betere resultaten boeken. Dat stelt Herman Van Rompuy, nog tot november voorzitter van de Europese Raad.

Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy werkt deze dagen aan een 'strategische agenda', die de krijtlijnen moet uitzetten voor de nieuw aan te treden Europese Commissie. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times is dat document van vier pagina's stevig gekleurd door de opmars van de eurosceptische partijen bij de Europese verkiezingen van 25 mei. Het publiek is 'gedesillusioneerd' in de Europese Unie, stelt Van Rompuy vast. 

De Europese Unie moet de komende vijf jaar dan ook minder doen, zo luidt de boodschap van Van Rompuy in de nota. 'De Unie moet alleen optreden als we samen meer kunnen bereiken dan de lidstaten apart. We moeten de nodige zelfbeheersing aan de dag leggen voor bevoegdheden waar de lidstaten zelf betere resultaten kunnen boeken', zo klinkt het. 

De boodschap van Van Rompuy komt er na de Europese verkiezingen, die een overdonderend succes waren voor de eurosceptici. De eurosceptische Europese Conservatieven en Hervormingsgezinden (ECH), waar ook N-VA in zetelt, zijn nu de derde fractie in het europarlement met 69 zetels. Zij zijn bovendien niet de enige eurosceptische fractie. Nigel Farage van het Britse UKIP vormde al een eigen eurosceptische fractie en ook Geert Wilders van de Nederlandse PVV probeert samen met Marine Le Pen van het Franse FN zulke fractie uit de grond te stampen.

Verschillende Europese leiders, zoals de Britse premier David Cameron en de Nederlandse regeringsleider Mark Rutte, hadden al aangedrongen dat de Europese Unie niet doof mocht blijven voor die eurosceptische opmars. Cameron had die eis uitgebreid in de verf gezet omdat zijn Conservatieve partij in eigen land aankijkt tegen de concurrentie van de eurosceptische UKIP. 

Van Rompuy lijkt nu te volgen. Op de 'agenda' van Van Rompuy staat de verdere uitbouw van de interne markt via een handelsakkoord met de Verenigde Staten en het oprichten van een energieunie om minder afhankelijk te worden van externe olie en gas. Ook de afhandeling van het migratieprobleem staat hoog op de agenda. Die punten stonden ook hoog op het prioriteitenlijstje van Cameron. 

Maar Van Rompuy luisterde niet alleen naar Londen, ook Parijs en Rome worden op hun wenken bediend. De voorliggende agenda van Van Rompuy legt de focus op economische groei en roept op tot de nodige 'budgettaire flexibiliteit'. Zowel de Franse president François Hollande als de Italiaanse premier Matteo Renzi hadden al gevraagd om soepelere begrotingsregels. Om de groei aan te zwengelen, suggereert Van Rompuy ook investeringen in transport, energie en telecom. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud