Van Rompuy wordt Europees 'informateur'

Herman Van Rompuy bij zijn aankomst voor het informele diner met de staats- en regeringsleiders. ©EPA

Ook Europees president Herman Van Rompuy krijgt een informatie-opdracht. Hij moet aftoetsen wie als kandidaat-Commissievoorzitter een meerderheid van het Europees Parlement én van de regeringen achter zich heeft.

De puzzel van de Europese topjobs is dit keer wel heel complex. Niet alleen de voorzitter van de Europese Commissie moet worden vervangen. Er moet ook een opvolger komen voor EU-president Van Rompuy en buitenlandminister Cathy Ashton.

Bovendien krijgt het Europees Parlement bij de benoeming van de Commissievoorzitter een voet tussen de deur. De belangrijkste politieke families schoven daarom zelf een boegbeeld naar voor die in heel Europa campagne voerde als kandidaat-Commissievoorzitter.

Na de verkiezingen van vorige week bleek de christendemocratische EVP de grootste politieke familie te zijn. Het  Europees Parlement schoof gisteren daarom Jean-Claude Juncker naar voren, het boegbeeld van EVP. Hij zal de komende weken proberen een meerderheid achter zijn naam te verzamelen.

Dubbele meerderheid

Maar niet alleen het Europarlement beslist over wie Commissievoorzitter wordt. Er is een dubbele meerderheid nodig in het parlement en bij de regeringen, zo beklemtoonde de Franse president François Hollande na afloop van het informeel diner met de EU-leiders.

De Britse premier David Cameron liet al verstaan dat hij geen van de 'Spitzenkandidaten' van het Europees Parlement wil aanvaarden. Juncker ligt ook slecht in Zweden en Nederland.

Kanselier Merkel steunt Juncker als EVP-kandidaat, maar 'het is geen automatisme' dat EVP-topkandidaat Jean-Claude Juncker voorzitter wordt. Precies daarom krijgt Van Rompuy een 'informatie-opdracht' van de Europese leiders. Hij moet verifiëren of die dubbele meerderheid voorhanden is en desgevallend andere opties toetsen.

'Change' in Europa

Voorlopig zijn niet de namen belangrijk maar wel de prioriteiten voor Europa, benadrukt Hollande. De sterke opkomst van extreemrechts en extreemlinkse anti-Europese partijen zet de Europese leiders een spiegel voor. 'Ik wil dat Europa een antwoord is. Europa heeft een ander ritme en een andere inhoud nodig,' aldus Hollande.

Ook de Britse premier David Cameron pleit voor 'verandering'  in Europa, en vooral minder bemoeizucht,  De Europese leiders overlegden op hun informeel diner daarom ook over de politieke prioriteiten van de komende jaren. De eerste vereiste is groei, jobs en investeringen.

Maar ook de immigratie, klimaat- en energiebeleid, een goed functionerende muntunie en het creëren van digitale kampioenen staan hoog op de agenda. Hollande pleitte ook voor een gezamenlijk Europees defensiebeleid.

Begin juli komt het nieuwe Europese parlement voor het eerst bijeen. Eind juni volgt een beslissende Europese top, met prioriteiten én - hopelijk -namen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud