'Vaticaan in vizier van Al Qaeda-cel'

De Italiaanse politie rolde een terroristische organisatie in Sardinië op ©Photo News

De Italiaanse politie is sinds vrijdagochtend bezig aan een antiterrorisme-operatie om een Al Qaeda-cel te ontmantelen. Er zijn 20 arrestatiebevelen uitgevaardigd. 9 van de 20 verdachten zijn gearresteerd.

De cel opereerde vanuit Sardinië, maar had vertakkingen over zeven verschillende provincies. 'Al de verdachten zijn Pakistaans of Afghaans. 9 zijn gearresteerd in Italië, drie worden nog gezocht en van de anderen vermoeden we dat ze het land verlaten hebben', zegt Mario Carta van de afdeling anti-terrorisme. Hij voegt er aan toe dat de Italiaanse operatie nog altijd aan de gang is. '

De operatie vond plaats in de provincies Sassari, Bergamo, Rome, Macerata, frosinone, en Foggia. Van de negen gearresteerden pakten de politie drie in Olbia, twee in Civitanova Marche en de anderen in Bergamo, Rome, Sora (Frosinone) en Foggia. De organisatie opereerde vooral vanuit Olbia en Lazio. De leider, binnen de fundamentalistische organisatie woonde in Bergamo.

De actie van vandaag toont dat ons systeem werkt en dat Italië in staat is om zo'n misdaden het hoofd te bieden', zegt binnenlands minister Angelino Alfano aan de Italiaanse krant La Repubblica. 

Aanslag op het Vaticaan verijdeld

Uit afgeluisterde gesprekken maakte de politie op dat de terreurgroep plannen had om een zelfmoordaanslag op het Vaticaan te plegen. ‘Het gaat hier om een hypothese over een aanslag die in 2010 zou hebben moeten plaatsvinden.’ Zegt Federico Lombardi, woordvoerder van het Vaticaan. De aanslag stond helemaal op poten, maar werd verijdeld door huiszoekingen bij één van de verdachten in maart van dat jaar.

Banden met Al Qaeda

De antiterreur-operatie was gericht op 'leden van een organisatie die zich bezighield met criminele transnationale activiteiten en die zich liet inspireren door Al Qaeda en andere radicale groeperingen.’ Er waren directe contacten tussen familie van leden van de organisatie en voormalig Al Qaeda-leider Osama Bin Laden, die in 2011 door Amerikaanse troepen werd gedood. Twee leden maakten ook deel uit van Osama Bin Laden’s entourage. Ze werden onder andere ingezet om de leider in Pakistan te beschermen. 

Terroristische daden

De groepering maakte zich klaar om aanvallen op de Pakistaanse overheid uit te voeren. Amerikaanse troepen in Afghanistan zaten ook in hun vizier. Onder de gearresteerden zitten enkele verdachten van de aanslag in de Meena Bazar in Peshawar, zes jaar geleden. Die terreurdaad eiste meer dan 100 doden. Ze hadden wapens in overvloed en 'talrijke trouwe leden ter beschikking, klaar om terroristische daden uit te voeren in Pakistan en Afghanistan om daarna terug te keren naar Italië, 'aldus de Italiaanse politie.

Mensensmokkel

Om hun zaak te financieren, had de terreurgroep een lucratief zaakje in mensenhandel draaien. De terroristische organisatie regelde onder andere voor de illegale migranten een werkcontract in Italië. Anderen raakten het land binnen als politiek vluchteling. Ze kregen van de terreurgroep logistieke en financiële ondersteuning en advies om het statuut van politiek vluchteling te pakken te krijgen. Vanuit Italië verspreidden ze zich dan over heel Europa. 

Financieren van terreurgroepen

Binnen de organisatie speelde een imam, die lid was van de diepgelovige groepering Tabligh Eddawa, een belangrijken rol. Hij stond in voor het bijeenhalen van geld onder geradicaliseerde leden van de Pakistaans-Afghaanse gemeenschap in Italië. Zo zou er 55.268 euro overgevlogen zijn van Rome naar Islamabad.  Ze verplaatsten het geld via de oude techniek Hawala, een informeel banksysteem dat berust op vertrouwen. 

Vier terroristische groeperingen profiteerden via de imam, die vrijdag in Bergamo gearresteerd werd, van het geld dat in Italië geronseld werd. Naast Al Qaeda gaat het om de organisaties 'Theerek en Taliban', 'Theerek en Anifaz' en 'Sharia en Mihammadi'. 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud