opmerkelijk

Vaticaan keert zich tegen Italiaans wetsvoorstel tegen homofobie

Deelnemers aan de pride parade in Turijn in Italië, juni 2021. ©EPA

Het Vaticaan protesteert tegen een Italiaans wetsvoorstel dat homofobie wil tegengaan. Het Vaticaan staat niet toe dat katholieke scholen verplicht worden mee te doen met de jaarlijkse dag tegen homofobie en transfobie.

Het Italiaanse wetsvoorstel, dat in de Senaat ter goedkeuring voorligt, wil discriminerende daden tegenover en aanzetten tot geweld tegen homoseksuelen, transgenders en gehandicapten bestraffen.

Maar daar is het Vaticaan niet mee opgezet. Dat blijkt uit een diplomatieke brief van het Vaticaan aan de Italiaanse ambassade in het Vaticaan, die de Italiaanse krant Corriere della Sera kon inkijken. Het manoeuvre is een ongewone diplomatieke interventie van de Heilige Stoel in de Italiaanse zaken.

Het wetsvoorstel staat de vrije meningsuiting van gelovigen en katholieke verenigingen in de weg.
Het Vaticaan

De brief zegt dat bepaalde delen van het wetsvoorstel ingaan tegen het bilaterale akkoord tussen Italië en het Vaticaan. Het wetsvoorstel zou de vrije meningsuiting van gelovigen en katholieke verenigingen in de weg staan. Ook zou het 'de aan de katholieke kerk gegarandeerde vrijheid van organisatie en uitoefening van de eredienst in twijfel trekken'.

Dat het wetsvoorstel de Italiaanse katholieke scholen niet zou vrijstellen van deelname aan activiteiten voor de nationale dag tegen homofobie, schoot het Vaticaan in het verkeerde keelgat. Het Vaticaan maakt zich bovendien zorgen dat de wet tot vervolging kan leiden.

Europese spanningen

Het manoeuvre van het Vaticaan is des te opmerkelijk in het licht van het politiek en sportief protest tegen de wetsveranderingen in Hongarije. De Hongaarse premier Viktor Orban wil in een 'pedofiliewet' elke informatie over homo's en transgenders voor minderjarigen verbieden.

Dat leidde tot een scherpe reactie van veertien regeringen van de Europese Unie, waaronder België. ‘Een flagrante vorm van discriminatie op grond van seksuele geaardheid', klonk het.

Ook een sportief staartje volgde. De voetbalbond UEFA verbood dinsdag de Allianz Arena in München in regenboogkleuren te hullen voor de voetbalwedstrijd Duitsland-Hongarije woensdagavond. Nadat de UEFA had geweigerd, lichtten heel wat stadions, waaronder de Ghelamco Arena in Gent, op in de kleuren van de regenboogvlag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud