Advertentie

Venetiaanse corruptie schokt Italië

Bij de aanbesteding voor de dijken die Venetië voor overstromingen moeten beschermen, werden flink wat steekpenningen betaald ©AFP

35 arrestaties, inclusief de burgemeester. Een grootschalige corruptiezaak bij de bouw van de dijken die Venetië van de ondergang moeten redden, schokt Italië.

Het is een 'ochtendraid' die Italië in shock brengt: het parket van Venetië arresteerde woensdag 35 politici en bedrijfsleiders. Onder hen ook Giorgio Orsoni, de centrumlinkse burgemeester van de dogenstad.

De arrestatiegolf is een uitvloeisel van het al drie jaren durende onderzoek naar steekpenningen bij de aanbesteding van 'Mozes'. Mozes is het miljardenproject dat via de aanleg van 78 drijvende dijken Venetië letterlijk van de ondergang moet redden. In de loop van de 20ste eeuw is de stad zo'n 23 centimeter weggezakt, waardoor ze steeds vaker blank komt te staan. Bij die aanleg zijn zo'n 50 bedrijven betrokken. 

Volgens de lokale media zou sprake zijn van een zwartgeldcircuit van zo'n 20 miljoen euro. Behalve de burgemeester zijn ook meerdere bedrijfsleiders en politici van alle strekkingen aangehouden.

Het parket heeft ook de arrestatie gevraagd van Giancarlo Galan, de vroegere gouverneur van de regio Venetië. Die was onder ex-premier Silvio Berlusconi (Forza Italia) eerst minister van Landbouw en vervolgens minister van Cultuur. Het was Galan die in 2003 de eerste steen legde voor het project, dat in 2016 - vier jaar later dan gepland - af moet zijn. Galan is nu senator voor Forza Italia, waardoor de senaat moet instemmen met zijn arrestatie.

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud