'Verdachte in zaak-Nemtsov bekende na marteling'

Zaur Dadayev, die ervan beschuldigd wordt meegewerkt te hebben aan de moord op het oppositielid Boris Nemtsov. ©AFP

Zaur Dadayev, de voormalige Tsjetjeense politieagent die bekend heeft dat hij meewerkte aan de moord op de Russische oppositie-activist Boris Nemtsov, heeft zijn bekentenissen mogelijk afgelegd doordat hij gemarteld werd. Dat zegt een lid van de Russische Mensenrechtenraad.

'Er zijn redenen om te geloven dat Dadayevs bekentenissen werden afgelegd na marteling', zegt raadsman Andrei Babushkin aan het Franse persbureau AFP.

Hij beweert dat hij Dadayev heeft bezocht in de gevangenis en dat hij 'verschillende verwondingen' had op zijn lichaam. De verdachte zegt dat hij gedurende twee dagen werd vastgebonden, met een zak over zijn hoofd.

Volgens Babushkin zegt Dadayev dat hij bekend heeft om ervoor te zorgen dat een eveneens opgepakte vriend werd vrijgelaten.

Onschuld

Ook de tweede verdachte, Shagid Gubashev, zegt dat hij werd geslagen. Maar hij heeft geen bekentenissen afgelegd en houdt zijn onschuld staande.

Nemtsov is een Russische voormalige vicepremier en een criticus van het beleid van president Vladimir Poetin. Hij werd op 27 februari 's avonds in de buurt van het Kremlin met vier kogels neergeschoten. In dat stadsdeel zijn er veel bewakingscamera's, maar geen enkele leverde relevante beelden op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud