Advertentie

Verhofstadt: 'Hoop op brexit-doorbraak komende dagen'

Guy Verhofstadt, brexit-onderhandelaar voor het Europees Parlement, gelooft in een doorbraak komende week. ©AFP

'Ik blijf optimistisch dat er een doorbraak komt rond een douane-unie', zei de brexit-onderhandelaar voor het Europees Parlement zondag in het VTM Nieuws.

Het Britse Lagerhuis wees het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie afgelopen vrijdag voor een derde keer af. Maar ondanks de onweerswolken boven de brexit, blijft Guy Verhofstadt optimistisch over een mogelijke doorbraak. Hij hoopt op een doorbraak rond het scenario van een douane-unie en dat een meerderheid in het Verenigd Koninkrijk daar maandag of woensdag vóór stemt. 'Dat zou een pak problemen oplossen. Op die manier vermijden we een harde brexit en lossen we ook het probleem van de Ierse grens op', aldus de liberale oud-premier in het VTM-nieuws zondagmiddag.

Kogel in een wapen

Verhofstadt beseft dat de harde brexiteers zich verzetten tegen zo'n douane-unie. 'Maar hopelijk krijgen we voor het eerst een partijoverstijgende consensus', klinkt het. 'Nu plaatst men het partijbelang nog te vaak boven het belang van de natie. Labour denkt alleen aan Labour en de Conservatieven denken alleen aan de Conservatieven.' Die partijpolitieke strijd bestempelt Verhofstadt als 'bedroevend'. 'Brexit is de kogel in een wapen geworden, een instrument om elkaar pijn te doen.' Als er over de douane-unie een overeenkomst zou kunnen gevonden worden, kan dat volgens Verhofstadt nog perfect op tijd geregeld worden om de brexit binnen de afgesproken termijnen af te handelen.

Het enige positieve aan de brexit, zo besluit Verhofstadt, is dat die binnen Europa zo'n schok heeft veroorzaakt dat geen enkel ander land of euroscepticus nog spreekt over een exit. ‘Sinds een tijd wint het Europese project aan populariteit. Kijk naar Slovakije, daar wint een pro-Europese, liberale kandidaat de verkiezingen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud