Advertentie

Verhofstadt in top 3 bijklussers EU-parlement

Guy Verhofstadt, aanvoerder van de liberale fractie in het Europees Parlement. ©BELGA

Net geen derde van de 751 Europarlementsleden verdient nog een cent bij buiten het Europees halfrond. Van de Belgen dikte Guy Verhofstadt zijn inkomsten het meest aan met bijbaantjes.

Een zitje in de raad van bestuur van een bedrijf. Een bestuursfunctie bij een overheidsbedrijf, een openbare instelling of een vzw. Politici in ons land hebben wel vaker een resem nevenactiviteiten. Maar het cumuleren van verschillende functies is geen prerogatief van de Belgische politici. De leden van het Europees Parlement, die per maand exclusief vergoedingen 8.484 euro netto verdienen, stapelen de bijbaantjes eveneens op. Dat stelde de ngo Transparency International vast tijdens de analyse van de aangiftes van de 751 Europarlementsleden.

31%
bijklussers
31 procent van de 751 Europarlementsleden kluste de voorbije vier jaar bij buiten het Europees halfrond.

Daarin geeft 31 procent aan een centje bij te verdienen buiten het Europees halfrond. ‘Tussen juli 2014 en 3 juli van dit jaar ging het om op zijn minst 18 miljoen en maximaal 41 miljoen euro’, becijferde de ngo. Een concreet cijfer kan Transparency niet op de bijverdiensten kleven, omdat de leden van het Europees Parlement geen exacte bedragen moeten opgeven.

De Italiaanse socialist Renato Soru verdiende de voorbije vier jaar het meest bij. Als bestuurder van internetbedrijf Tiscali streek hij tussen 1.547.500 en 1.565.035 euro op. De Litouwer Antanas Guoga, lid van de centrumrechtse EVP, staat op nummer twee. De zakenman/pokeraar dikte zijn bankrekening met 1.356.387 tot 1.428.375 euro aan. Liberaal fractieleider Guy Verhofstadt sluit de top drie af. Dankzij tien nevenactiviteiten, onder meer bij de holding Sofina, verdiende hij tussen 920.614 en 1.425.000 euro bij.

‘Politici stellen dat die bijbaantjes hen helpen voeling te houden met hun electoraat of hun beroepssector’, stelt Transparency International. Maar de ngo waarschuwt voor belangenconflicten. ‘Zeker als politici tonnen geld bijverdienen of actief zijn bij lobbyorganisaties.’

De organisatie roept het Europees Parlement op een onafhankelijk ethisch comité op te richten. ‘Dat moet eventuele schendingen van de gedragscode onderzoeken en bestraffen.’ Die straffen bleven de voorbije jaren uit, ook al werden de ethische regels zeker 24 keer met de voeten getreden. ‘Slechts één keer volgde een reprimande’, stelt Transparency International vast.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud