Verhofstadt: 'Nieuwe naam Renew Europe zegt alles'

Huidig ALDE-fractieleider Guy Verhofstadt. ©BELGA

De liberale fractie in het Europees Parlement heet niet langer ALDE, maar Renew Europe. Onder impuls van de Franse president Emmanuel Macron wil ze een duidelijk pro-Europese koers varen.

De liberale fractie in het Europees Parlement heeft woensdag een nieuwe naam gekozen. De Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) gaat verder als 'Renew Europe'.

'De nieuwe naam zegt alles', zegt huidig fractieleider Guy Verhofstadt. 'We kozen voor een nieuwe naam om te benadrukken dat we een nieuwe groep zijn', vult zijn woordvoerder Jeroen Reijnen aan. 'De Europese verkiezingen toonden aan dat de mensen nog altijd voor Europa zijn. Maar ze willen ook dat Europa vernieuwd wordt en daar hebben wij ideeën voor.'

Negatieve connotatie

In de nieuwe naam komt het woord 'liberaal' niet meer voor. Daarmee wil de fractie tegemoetkomen aan de toetreding van de partij van de Franse president Emmanuel Macron, die zich profileert als een niet-traditionele centrumpartij. Bovendien heeft het woord 'liberaal' in Frankrijk een negatieve connotatie, die Macron het liefst wil vermijden.

'Slechts twee partijen uit de fractie hebben nu het woord liberaal in hun naam', zegt Reijnen. 'Het gaat om Open VLD en de Liberal Democrats uit het Verenigd Koninkrijk. We zijn een alliantie van liberalen, progressieven, centristen en democraten. Renew Europe vat die verschillende stromingen mooi samen.'

Derde politieke groep

Renew Europe telt voorlopig 110 leden, 41 meer dan de vroegere ALDE-fractie. Dat is vooral te danken aan de verkiezingsoverwinning van de LibDems in het VK en de toetreding van de Renaissance-lijst van Macron. Ze is in grootte de derde politieke groep na de christendemocraten en de sociaaldemocraten.

In tegenstelling tot de vorige legislatuur hebben de grootste twee fracties samen geen meerderheid meer. 'Ze hebben ons nodig', zegt Reijnen. 'We zijn enorm gedreven om te hervormen en door de komst van een sterke Roemeense en Franse partner staan we sterker dan ooit.'

Naast een nieuwe naam gaat de fractie ook op zoek naar een nieuwe fractievoorzitter. De opvolger van de huidige fractievoorzitter Guy Verhofstadt wordt naar verwachting volgende week gekozen. De Nederlandse D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld stelde zich in april kandidaat. Ook de Franse oud-minister Nathalie Loiseau en de Zweed Fredrick Federley zitten in de race.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud