Advertentie

Verhofstadt op drie na grootste ‘bijklusser’ van Europees Parlement

Guy Verhofstadt zou jaarlijks tussen 156.000 en 300.000 euro verdienen met activiteiten buiten het Europees Parlement. ©Photo News

De Belgische oud-premier Guy Verhofstadt prijkt op de vierde plaats in de lijst van Europarlementsleden op basis van hun bijverdiensten buiten het Europees halfrond. Dat blijkt uit een analyse van de ngo Transparency International EU.

Net iets meer dan een kwart (27 procent) van de 705 leden van het Europees Parlement hebben collectief tussen 3,9 à 11,5 miljoen euro aangegeven die ze met bijklussen verdienden.

Dat blijkt uit een nieuwe analyse van de niet-gouvernementele organisatie Transparency International EU, die de data verzamelt via financiële declaraties van de Europese Parlementsleden. Een exact cijfer kan de ngo niet op de bijverdiensten kleven, omdat de leden van het Europees Parlement geen exacte bedragen moeten opgeven.

Bijklussen

De ngo wijst erop dat de reële cijfers allicht hoger liggen, aangezien de parlementsleden zelf de extra inkomsten aangeven en er daar geen institutionele controle op is, aldus Transparency International EU.

Bijklussen is niet verboden voor leden van het Europees Parlement en komt voor over het hele politieke spectrum, maar kan mogelijk tot belangenconflicten leiden, oordeelt de ngo. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als het om inkomsten gaat die zijn verworven via door de EU erkende lobbyorganisaties.

De eerste Belg die opduikt op de 'bijkluslijst', is de liberale oud-premier Guy Verhofstadt (Open VLD). Hij staat op de vierde plaats. Transparency International EU schat dat de inkomsten die Verhofstadt buiten het Europees halfrond vergaart jaarlijks schommelen tussen 156.000 en 300.000 euro.

Bankrekening

Transparency leidde uit de financiële declaraties van Verhofstadt af dat hij naast een salaris van 8.757,70 euro als Europees Parlementslid elke maand 13.003 tot 25.000 euro op zijn bankrekening gestort krijgt door buiten het halfrond bij te klussen.

De eerste Belg die opduikt op de 'bijkluslijst', is de liberale oud-premier Guy Verhofstadt (Open VLD).

Als bestuurder van de investeringsmaatschappij Sofina strijkt hij volgens de meest recente declaratie, ingediend in juli 2021, 10.000 euro op. Als lid van de adviesraad van duurzaamheidsfonds Planet First Partners krijgt hij een vergoeding tussen 1.001 en 5.000 euro.

'Occasionele' activiteiten als spreker bij Bureau JLA Londen en bij Speakers Associates leveren eveneens 1.001 tot 5.000 euro op. Als zaakvoerder van wijnhuis Meone verdient Verhofstadt niets volgens zijn recentste aangifte.

Rekenhof

In de meest recente mandatenlijst die Belgische politici jaarlijks moeten indienen bij het Rekenhof, gaf de liberale politicus zes 'mandaten, ambten of beroepen' aan. Die aangifte sloeg op het jaar 2019.

Toen verdiende Verhofstadt tussen 328.081,36 en 471.790,36 euro bruto. Behalve voor zijn mandaat als Europees Parlementslid werd hij vergoed als bestuurder bij Sofina (100.000 euro) en als voorzitter van het bestuur van het European Institute of Public Administrations, EIPA (tussen 10.049 en 50.240 euro).

Hij gaf voor 2019 ook mandaten aan als fractieleider van het Europees Parlement en als bestuurder bij het Centrum voor Vorming en Beleid. Die waren onbezoldigd. Begin 2022 publiceert het Rekenhof de mandaten die de liberaal in 2020 uitoefende.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud