Advertentie

Verhoogde waakzaamheid voor alle politiezones

De federale regering gaf toelichting na de vergadering van de Nationale Veiligheidsraad en het kernkabinet. ©Photo News

De regering heeft na de aanslagen in Parijs alle politiezones gevraagd hun veiligheidsmaatregelen te versterken en hun waakzaamheid te verhogen. Dat verklaarde premier Charles Michel zaterdag op een persconferentie na afloop van de Nationale Veiligheidsraad en het kernkabinet.

'We zijn ons bewust dat de aanslagen in Parijs opnieuw een aanval zijn tegen onze fundamentele waarden en vrijheden', benadrukte de eerste minister, die geflankeerd werd door de vicepremiers en de ministers van Justitie en Defensie. 'Maar ik wil alle burgers oproepen niet in de val te trappen van de terroristen, die paniek, angst en terreur zaaien.' Hij deed een oproep aan alle democraten om de krachten te verenigen.

De federale regering heeft vier maatregelen genomen:

  1. In overleg met de federale politie en Frankrijk is beslist om opnieuw grenscontroles met Frankrijk te organiseren, zowel aan de landsgrenzen als op luchthavens en in stations.
  2. De lokale politiezones krijgen de boodschap hun veiligheidsmaatregelen te versterken en hun waakzaamheid te verhogen, vooral tijdens publieke evenementen. Dat kan gepaard gaan met systematische fouilleringen.
  3. De Franse belangen in België worden extra beschermd.
  4. Belgen krijgen het advies niet naar Parijs te gaan als dat niet strikt nodig is.

Volgens Michel is er nog geen nieuws over eventuele Belgische slachtoffers. Hij sprak wel over 'ongerustheid' over een onbekend aantal landgenoten.

Michel besloot met de opmerking dat er de voorbije maanden veel en hard gewerkt is om meer middelen vrij te maken voor de strijd tegen het terrorisme en dat er al veel concrete initiatieven zijn genomen. De regering volgt de situatie van minuut tot minuut op en is vastbesloten alles te doen wat nodig is. 

Betrokkenheid

In het VRT-journaal zaterdagmiddag zei Jan Jambon (N-VA), vicepremier en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, dat hij 'op dit moment geen bevestiging heeft van Belgische betrokkenheid' bij de aanslagen in Parijs.

Er zijn geruchten opgedoken over elementen in de buurt van de aanslagen die een link met België leggen. 'Die geruchten zijn ook ons ter ore gekomen en ze worden onderzocht door het federaal parket', zei Jambon. 'Maar ik heb daar op dit ogenblik geen bevestiging van.'

De minister benadrukt dat er tot op heden geen enkele indicatie is dat er aanslagen tegen België op til zouden zijn. Dat het OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging) het dreigingsniveau zou verhogen naar 3 is dan ook niet nodig, aldus Jambon. Hij vraagt iedereen om door te gaan met zijn dagelijkse activiteiten. 'We mogen ons niet van onze waarden laten afbrengen door de terroristen, dat verdienen ze niet.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud