Verlamde prof verliest eerste Ierse euthanasiezaak

Marie Fleming komt aan bij het hooggerechtshof in het gezelschap van haar partner en dochter, en een familievriend. (foto imageglobe) ©IMAGEGLOBE

Een Ierse terminaal zieke vrouw heeft haar strijd verloren voor het recht om een einde te maken aan haar leven. Het Ierse hooggerechtshof heeft geoorloofd dat dat niet kan, in de eerste zaak die in Ierland werd ingespannen over euthanasie.

Marie Fleming is een 59-jarige gewezen universiteitsprofessor die door voortschrijdende multiple sclerose verregaand verlamd is geraakt. Ze hield vorige maand een doorleefd pleidooi voor het hooggerechtshof in Dublin opdat haar partner haar zou mogen helpen een eind te maken aan haar leven, een daad die hem in het katholieke Ierland een gevangenisstraf oplevert.

Hoewel de rechter onder de indruk was van haar opmerkelijke en pakkende getuigenverklaring en erkende dat haar leven ellendig is geworden door de verraderlijke ziekte, oordeelde hij het onmogelijk om een uitzondering op de wet te maken in deze individuele zaak, omdat dit de bescherming van de kwetsbaarste leden van de maatschappij zou kunnen schaden.

'Er zijn geen woorden voor om uit te drukken hoe moeilijk het was om tot dit besluit te komen', zei de rechter, maar het gerechtshof zou de doos van Pandora openen als ook maar het kleinste draadje van de wet werd losgemaakt door zelfs een beperkte toegeving in deze zaak.

De rechter voegde er wel aan toe dat hij verwachtte dat de staat, die alle gerechtskosten overnam, humaan en gevoelig over een eventuele vervolging zou oordelen als Fleming toch geholpen zou worden om uit het leven te stappen. 

De advocaat van Fleming zei dat de vrouw uiteraard teleurgesteld en verdrietig is over de uitspraak, maar dat het te vroeg was om het over eventuele verdere juridische stappen te hebben.

Zelfmoord werd gedecriminaliseerd in Ierland in 1993, maar het verbod om iemand bij een zelfmoord te helpen blijft overeind, op straffe van een celstraf die tot 14 jaar lang kan zijn.

Ook in buurland Groot-Brittannië is het debat over het recht op sterven opgeflakkerd nu er recentelijk drie mensen nul op het rekest kregen. Bijstand bij zelfmoord is behalve in ons land slechts in drie Europese landen mogelijk, Luxemburg, Nederland en Zwitserland, en in de Amerikaanse staten Washington en Oregon.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud