Advertentie
nieuwsanalyse

Verlenging steunplan of 'dirty' exit ?

Komt er een verlenging van het steunplan of eerder een 'dirty exit'? ©ANP

Lidmaatschap van een monetaire unie vereist respect voor een aantal spelregels. Dat peperen de europartners de nieuwe Griekse regering in, een dag na de historische verkiezingsoverwinning van het linksradicale Syriza.

De ministers van Financiën van de eurozone vragen premier Alexis Tsipras de aangegane engagementen te respecteren. Vrij vertaald: zonder akkoord met de geldschieters van EU en IMF, is het steunprogramma voor Hellas afgelopen en is een 'dirty exit' uit de eurozone onvermijdelijk. De bal ligt in het kamp van de Grieken, klinkt het unisono bij de europartners.

De Eurogroep, de vergadering van 19 ministers van Financiën van de eurozone, zoekt evenwel niét de confrontatie met de nieuwe Griekse machhtshebbers. Zp bleek na afloop van het overleg, maandagnamiddag in Brussel. Voorzitter Jeroen Dijsselbloem had overigens al een telefonisch onderhoud van een vijftiental minuten met de nieuwe Griekse minister van Financiën. 'We wachten op de eerste zet van de Griekse regering', zei federaal minister van Financiën, Johan Van Overtveldt.

Eurocrisis vermijden

Zowel de Grieken als de europartners willen een nieuwe eurocrisis vermijden. Maar momenteel is niet duidelijk hoe de regering-Tsipras het spel met Europa wil spelen. De partij voerde campagne met de belofte het harde saneringsbeleid stop te zetten en een schuldvermindering te onderhandelen met Europa.

De Griekse premier Alexis Tsipras zette kort na de verkiezingen zondag al meteen de zaken op scherp: het is gedaan met de opgelegde besparingen door de trojka, de experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF. Europa en het IMF sluisden Griekenland de voorbije vijf jaar voor 240 miljard euro aan leningen toe.

Het overleg over de uitbetaling van de laatste schijf van 1,8 miljard euro moet voor eind februari geregeld zijn. Zoniet vervalt het Europese vangnet en staat Griekenland er alleen voor. Die deadline was in december al eens met tweee maanden verlengd. Maar voor een verdere verlenging is niet alleen het akkoord nodig van alle eurolanden, maar ook een vraag van de Griekse regering zelf.

De voorbije dagen anticipeerden heel wat Grieken blijkbaar op zwaar weer tussen Athene en Europa. Die kapitaalvlucht verontrust zowel de Europese centrale Bank als het IMF en komt bovenop een budgettaire tegenvaller: de Griekse inkomsten van de voorbije twaalf maanden vallen lager uit dan verwacht.

Ritme vertragen

Zolang Tsipras niet duidelijk maakt welke Europese koers hij wil volgen, houden de europartners hun munitie bij zich.Wel wordt al druk gespeculeerd op wat Europa kan doen om de Grieken tegemoet te komen. Een verdere verlenging van de deadline tot na maart behoort tot de mogelijkheden, liet Dijsselbloem verstaan. 

We kunnen verschillende zaken doen voor Griekenland, beaamt Belgisch minister van Financiën, Johan van Overtveldt, onder andere het ritme voor terugbetalling van de Europese leningen vertragen. 'Maar de afspraken tussen de vorige Griekse regering en de geldschieters van Europa en het IMF moeten gerespecteerd worden. De toegezegde saneringen 'mogen in niet in gevaar komen'.

'Moral hasard'

Een echte schuldvermindering is uitgesloten voor de meeste EU-partners. Een verdere verlenging van de looptijd en verlaging van de rente op de leningen aan Griekenland behoort wel tot de mogelijkheden. Nu al bedraagt moeten de leningen pas na gemiddeld 32 jaar terugbetaald zijn en is de rente met 1,5 procent al erg laag. Athene hoeft bovendien voorlopig enkel die rente te betalen en moet pas vanaf 2023 beginnen kapitaal terugbetalen.

Toch zal ook over die terugbetaling nog een felle discussie nodig zijn met de europartners. 'Er is weinig bewegingsruimte, omwille van het 'moral hasard', beklemtoont Van Overtveldt. Als we de Grieken een uitzondering geven bestaat het risico dat ook andere landen zoals Portugal dezelfde behandeling zullen vragen, is te horen in de marge van de Eurogroep.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud