Advertentie

Verlies zaak tegen Starbucks geeft Vestager munitie in fiscale kruistocht

©Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

De Europese rechters bezorgen ‘tax lady’ Margrethe Vestager een nieuwe opdoffer in de zaak-Starbucks. Maar het arrest bewijst ook de nood aan betere wapens tegen fiscale ontduiking.

Margrethe Vestager maakte de voorbije jaren als Europees commissaris voor Mededinging school met haar onverdroten strijd tegen fiscale voordelen voor multinationals. De ‘European tax lady’ wekte de woede van de Amerikaanse president Donald Trump door de extreem lage belastingen van Amerikaanse techbedrijven als Google, Apple en Amazon in het vizier te nemen.

De kruistocht piloteerde Vestager naar een superjob in de nieuwe Europese Commissie onder leiding van Ursula von der Leyen. Ze blijft de tsarina op Mededinging, maar krijgt er ook de digitale portefeuille bij. Von der Leyen vroeg haar expliciet werk te maken van een digitaks, een eerlijker belasting voor internetreuzen.

Concurrentie als wapen

Tot nu voerde de Deense liberale die strijd eigenlijk via een achterpoortje. Europese belastingregels vergen unanimiteit onder de EU-lidstaten, wat beslissingen bemoeilijkt en vertraagt. Vestager gebruikte daarom de eerlijke concurrentie als wapen: fiscale gunsten aan bedrijven zijn voor haar een vorm van oneerlijke overheidssteun. En in concurrentiezaken beslist Vestager zelf.

Beroep tegen zo’n beslissing is mogelijk bij het Europese Hof van Justitie. Haar spraakmakendste zaak is de 13 miljard euro die Ierland moest terugvorderen van Apple. Niet alleen Apple, maar ook Ierland en zelfs Luxemburg stonden begin deze week in Luxemburg-Stad tegenover de Europese Commissie in de hoorzitting van de beroepszaak.

Goed en slecht nieuws

Enkele zaken zijn al uitgesproken. Het Hof gaf gisteren de Commissie gelijk in haar eis dat de autobouwer Fiat 20 miljoen euro moest terugbetalen voor de voordelige fiscale behandeling die hij kreeg in het Groothertogdom Luxemburg.

Maar de eerste opdoffer kwam begin dit jaar: de Europese rechters vernietigden het njet van Vestager tegen het systeem van overwinstrulings in ons land. Het Hof vond dat er onvoldoende bewijs was dat de gunstige fiscale rulings van 39 grote bedrijven, waaronder AB InBev, Soudal, Kinepolis, Omega Pharma en Puratos als systeem concurrentievervalsend waren.

25,7 miljoen
De Commissie had geoordeeld dat Starbucks 25,7 miljoen euro moest terugbetalen aan Nederland. Het EU-Hof annuleerde die terugbetaling gisteren.

Gisteren kwam de tweede tegenslag. Het Europese Hof vernietigde de beslissing van de Commissie in de zaak-Starbucks en dus ook de eis dat de Amerikaanse koffieketen meer dan 25 miljoen euro ontdoken belastingen moet terugbetalen aan Nederland. De Starbucks-zaak is bijzonder ingewikkeld: ze komt neer op een vrijstelling van belastingen op royalty’s die werden betaald voor de kennis van Starbucks om koffiebonen te roosteren.

Toch leggen die tegenslagen de fiscale strijd van Vestager niet aan de ketting. De Commissie besliste vorige week in beroep te gaan in het dossier van de rulings. Tegelijk begon Vestager vorige week een nieuw onderzoek naar de 39 individuele rulings die de Belgische fiscus sloot met multinationals in ons land.

De beuk erin

Ook in de zaak-Starbucks laat Vestager zich niet op de kast jagen. ‘Alle bedrijven, groot en klein, moeten hun eerlijk aandeel belastingen betalen. Als lidstaten sommige bedrijven belastingvoordelen bieden die hun rivalen niet genieten, verstoort dat de eerlijke concurrentie en is dat een verlies van broodnodig overheidsgeld voor klimaatverandering, infrastructuur en innovatie’, reageert ze.

Alle bedrijven, groot en klein, moeten hun eerlijk aandeel belastingen betalen. Als lidstaten sommige bedrijven belastingvoordelen bieden die hun rivalen niet genieten, verstoort dat de eerlijke concurrentie.
Margrethe Vestager
EU-Commissaris Concurrentie

De Commissie heeft zo’n twee maanden om in beroep te gaan tegen het arrest van het Hof. Vestager trekt zich op aan het feit dat het arrest haar uitdrukkelijk de bevoegdheid geeft om fiscale voordelen als een vorm van oneerlijke concurrentie aan te pakken. Het Nederlandse argument dat de Commissie daarmee in de fout ging, wordt dus afgewezen.

Bovendien toont het arrest aan dat Vestager een betere gereedschapskist moet hebben om de strijd aan te gaan met multinationals, zeggen de groenen en de socialisten in het Europees Parlement. De jobcombinatie in de nieuwe Europese Commissie geeft Vestager dus meer armslag om fiscaal onrecht te bestrijden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud