Verloren generatie bedreigt Europa

(foto photonews) ©Photo News

Het risico van een verloren jongerengeneratie in Europa dreigt. Dat blijkt uit een recente studie van Eurofound, het onderzoeksinstituut van de Europese Unie.

Naar schatting 15 procent van alle Europese jongeren tussen 15 en 29 jaar, of 14 miljoen, is aan het afhaken, staat in de studie waarover De Standaard bericht.

Het gaat om jongeren die niet meer naar school gaan, zonder werk zitten en ook geen pogingen meer doen om bij te scholen of te herscholen. Bijna de helft van hen is werkloos. De groep van deze zogenaamde NEET-jongeren (Not in Employment, Education or Training) was nog nooit zo groot als in 2011, aldus Eurofound.

Economisch zwaar getroffen lidstaten als Spanje, Griekenland, Italië en Ierland zitten ruim boven 20 procent NEET-jongeren.

Eurofound wijst voorts op de financiële en sociale gevolgen van deze verloren jongerengeneratie. In 2011 kostte ze de Europese Unie 3 miljard euro per week of 153 miljard euro op jaarbasis. Dat is goed voor 1,2 procent van het Europese bruto binnenlands product.

NEET-jongeren zijn ook veel minder geïnteresseerd in politiek, weinig of niet sociaal en politiek geëngageerd en worden heel wantrouwig tegenover de maatschappij waarin ze leven.

De sterke toename van de groep NEET-jongeren is niet de enige alarmbel die afgaat, toont de studie aan. De crisis heeft gezorgd voor een zeer snelle en sterke stijging van de jongerenwerkloosheid. De economische neergang die eind 2008 werd ingezet, heeft al 5,5 miljoen werkloze jongeren extra opgeleverd. Gemiddeld zat vorig jaar in de 27 EU-lidstaten 21,4 procent van de jongeren tussen 15 en 24 jaar zonder werk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud