Verzoenende taal Poetin over Oekraïne

Poetin (r) en zijn premier Dimitri Medvedev in Yalta ©AFP

De Russische president heeft bij zijn bezoek aan de geannexeerde Krim opvallend verzoenende taal gesproken. 'We willen geen oorlog', klonk het.

'We moeten met waardigheid en efficiëntie rustig ons land opbouwen en het niet afsluiten van de buitenwereld', zei Poetin tegenover het parlement van de Krim. 'We moeten (onze krachten) consolideren en mobiliseren, maar niet voor oorlog of een andere vorm van confrontatie, maar om hard te werken in de naam van Rusland'.

Opvallend verzoenende taal dus na maanden van heftige retoriek over de crisis in Oost-Europa. De Russische president zei nog dat Rusland alles zou doen wat in zijn macht ligt om het conflict in Oekraïne zo snel mogelijk te beëindigen en verder bloedverlies te vermijden.

Maar hij voegde er wel aan toe dat Rusland 'zoals elk ander sterk en soeverein land op verschillende manieren zijn nationale belangen kan verdedigen' en dat impliceert ook het gebruik van gewapende strijdkrachten'. Critici van Poetin zeggen dat Poetin al eerder zoete broodjes wou bakken, maar zonder dat hard te maken op het terrein.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud