Advertentie
Advertentie

Vestager legt Engie miljoenenboete op

Commissaris Margrethe Vestager legt Engie een boete van 120 miljoen euro op. ©EPA

Luxemburg moet 120 miljoen euro illegale belastingvoordelen terugvorderen bij Engie.

Dat heeft de Europese Commissie woensdag geoordeeld. Volgens de Commissie hebben twee dochters van Engie in Luxemburg ongeveer tien jaar lang geen of amper belastingen betaald op geboekte winsten.

Engie LNG Supply en Engie Treasury Management dankten hun voordelige belastingsregime aan twee fiscale rulings die de Luxemburgse fiscus hen had verleend. Die zijn echter in strijd met de Europese staatssteunregels. 

'Engie betaalde een decennium lang een effectief bedrijfsbelastingtarief van 0,3 procent op bepaalde winsten in Luxemburg. Deze selectieve fiscale behandeling is illegaal', verwees eurocommissaris Margrethe Vestager naar het feit dat Engie zo een onrechtmatig voordeel kreeg op de concurrentie. De diensten van Vestager onderzochten het complexe dossier sinds september 2016.

Het Groothertogdom moet nu in totaal 120 miljoen euro terugvorderen. Aanvankelijk werd van een ontdoken bedrag van 333 miljoen euro uitgegaan.

Multinationals

De Europese Commissie speurt al jaren naar fiscale rulings die tot gevolg hebben dat bepaalde bedrijven selectieve belastingvoordelen genieten.

Onder meer Luxemburg, Nederland, Ierland en België hebben op die manier al geld moeten terugvorderen van bedrijven. De Commissie bestudeert momenteel nog twee andere rulings van de Luxemburgse fiscus, voor de burgerketen McDonald's en de Zweedse meubelketen IKEA.

Vorig jaar eiste Vestager al dat Luxemburg ongeveer 250 miljoen euro terugvordert van het Amerikaanse internetwarenhuis Amazon wegens niet-betaalde belasting.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud