Vestager: 'Te vroeg om te praten over bijkomend relanceplan'

Europees commissaris Margrethe Vestager. ©REUTERS

Europees commissaris Margrethe Vestager laat zich niet onder druk zetten door de omvang van het Amerikaanse herstelpakket. De Deense vindt het voorbarig om nu al extra geld uit te trekken.

De Europese Unie moet zich eerst focussen op het huidige herstelpakket van 750 miljard euro, daarna pas kunnen nieuwe stimuli besproken worden. Dat zei Margrethe Vestager, vicevoorzitster van de Europese Commissie, aan de Franse krant Les Echos. 'Ik vind het vreemd om al een nieuw plan te bespreken, terwijl we niet zeker zijn of het nodig is en we al genoeg te doen hebben nu.'

Les Echos vroeg Vestager of Europa in navolging van de Verenigde Staten met extra cash zou komen om de economische put van de coronacrisis te dempen. In maart kondigde de Amerikaanse president Joe Biden een economisch relanceplan aan van 1.900 miljard dollar, het grootste Amerikaanse steunpakket ooit. Dat geld gaat onder meer naar kinderbijslag en een versnelde vaccinatiecampagne.

Het doel is niet om om ter meest geld uit te geven. Maar om met dat geld de beste resultaten te boeken.
Margrethe Vestager
Vicevoorzitster Europese Commissie

Achterop

Bidens bazooka deed het Europese herstelplan verbleken. Toch vindt Vestager niet dat Europa de geldkraan verder moet opendraaien. 'Het doel is niet om om ter meest geld uit te geven', merkte Vestager op. 'Maar om met dat geld de beste resultaten te boeken. Van de 750 miljard euro van het eerste plan hebben we nog geen euro uitgegeven.'

De Europese Unie bereikte afgelopen zomer een akkoord over het herstelfonds, dat gefinancierd zal worden door Europese obligaties. Het geld kan pas rollen als alle 27 landen de overeenkomst hebben bekrachtigd - de teller staat nu op 19. Frankrijk en Duitsland riepen eind april al op het herstelplan 'zo snel mogelijk' uit te voeren om niet achterop te raken tegenover China en de VS.

Groen

Volgens de Europese Commissie is dit een 'unieke kans om sterker en groener uit de pandemie te komen'. Lidstaten die een deel van het Europese pakket willen gebruiken, moeten kunnen bewijzen dat ze minstens 37  procent van het budget gebruiken om de klimaatdoelen te halen.

Maar volgens een voorlopige analyse van de Green Recovery Tracker halen de meeste lidstaten die doelstelling niet. Uit analyses van 14 nationale plannen blijkt dat gemiddeld 25 procent naar klimaatmaatregelen vloeit. België doet het niet slecht: ons land krijgt 5,9 miljard euro en spendeert meer dan 35  procent daarvan aan klimaatgerichte maatregelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud