Advertentie
Advertentie
nieuwsanalyse

Vier dodelijke plagen belagen Europa

De migratiecrisis schreeuwt om een Europees antwoord. ©AFP

De ‘State of the Union’ markeert het begin van wat een zeer moeilijke Europese herfst belooft te worden. Commissievoorzitter Juncker moet vier stormen tegelijk in bedwang krijgen.

Vandaag start het eerste echte ‘werkjaar’ van de Commissie-Juncker met de jaarlijkse ‘State of the Union’. Maar de start van dat jaar is beladener dan ooit. Als Juncker en zijn team de vier grote plagen die Europa teisteren niet onder controle krijgen, wordt het echt de ‘Commissie van de laatste kans’ en loopt het Europese project schipbreuk.

1 De migratiecrisis

Bij zijn aantreden waarschuwde Juncker dat dit de Commissie van de laatste kans was. Hij verwees toen vooral naar de grote verdeeldheid tussen links en rechts en het verlies van vertrouwen in Europa als oplossing. Welnu, als er één crisis is waar de Europese burgers om een gezamenlijk antwoord schreeuwen, is het de huidige migratiegolf. De breuklijn loopt in dat dossier eveneens tussen links en rechts, maar ook tussen West- en Oost-Europese landen. Geen wonder dat Juncker in zijn State of the Union vandaag alles uit de kast zal moeten halen om de Europese migratietrein op de sporen te zetten.

De meeste ingrediënten van het plan zijn al bekend: een tijdelijke spreiding van 160.000 vluchtelingen, een permanent quotasysteem voor de verdeling van asielzoekers bij crisissen, een afdoend terugkeerbeleid met een gezamenlijk handboek, een lijst van ‘veilige derde landen’ en een trustfonds van 1,8 miljard euro dat de landen in Afrika helpt de oorzaken van de migratie aan te pakken. De eerste test van Junckers plan is voor volgende week maandag. Dan vergaderen de EU-ministers van Binnenlandse Zaken.

2 De Griekse crisis komt binnenkort terug

De voorbije zomer was het al kantje boord: Griekenland tuimelde ei zo na uit de euro. En niemand in Europa twijfelt eraan dat de Griekse crisis terugkomt. Op 20 september zijn er verkiezingen in Griekenland, maar die leveren wellicht geen werkbare regering op. Dat betekent alweer uitstel van de hervormingen en een erg moeilijk Europees overleg. Zeker omdat in het najaar ook gepraat moet worden over het inperken van de Griekse schuldenberg. Een van de redenen waarom de Duitse bondskanselier Angela Merkel zo’n haast wil maken met een Europees vluchtelingenplan is dat ze beseft dat ze al heel snel opnieuw met de crisis in Griekenland te maken zal krijgen.

3 Europa staat nergens in de strijd tegen terreur

De aanslag op de Thalys vorige maand heeft Europa opnieuw met de neus op de realiteit gedrukt: de samenwerking tussen de EU-landen in de strijd tegen terreur moet vele versnellingen hoger. Maar net voor dat soort samenwerking is onderling vertrouwen nodig en daar knelt het schoentje. Daarom ligt de focus meer op symbolische maatregelen die de vrijheid van beweging aan banden leggen.

4 De brexit maakt Europa nog kwetsbaarder

Daarnaast moet Europa met Londen onderhandelen over de brexit, het mogelijke vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Met de Europese migratiecrisis is de druk op de Britse premier David Cameron om ‘stop’ te zeggen aan Europa nog toegenomen. In stilte zijn al onderhandelingen bezig tussen Londen en Europese experts over wat Cameron kan binnenhalen in Europa. Maar veel ruimte voor toegevingen is er niet. Als Europa één, in dit geval erg groot, land laat vertrekken, is dat een dodelijke streep door zijn imago. En een vrijbrief voor andere landen om zelf op de barricades te staan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud