Vier doden en zestien gewonden bij terreuractie in Frankrijk

De gijzelnemer bleek bij de inlichtingendiensten gekend te staan omdat hij opgevolgd werd voor radicalisering. ©EPA-EFE

De Franse politie heeft de gijzelnemer in een supermarkt in het Zuid-Franse Trèbes gedood. De man, die een IS-sympathisant zou zijn, schoot drie mensen dood. Er vielen zestien gewonden waarvan twee zwaar.

Een gewapende man gijzelde in een supermarkt in de Zuid-Franse gemeente Trèbes acht mensen. Volgens sommige bronnen zou de gijzelnemer geroepen hebben dat hij namens terreurgroepering Islamitische Staat handelde. IS eiste later op de dag de verantwoordelijkheid op via zijn propagandakanaal Amaq. De dader werd omschreven als 'een soldaat van IS'.

De gijzelnemer bleek bij de inlichtingendiensten gekend te staan omdat hij opgevolgd werd voor radicalisering. Volgens getuigen zou hij in de supermarkt geroepen hebben dat hij wraak wilde voor de bombardementen op Syrië. De zender BFM TV meldde ook dat de gijzelnemer de vrijlating eiste van Salah Abdeslam, de enige overlevende dader van de terreuraanslagen in Parijs in 2015. 

Tijdens de gijzeling opende de man het vuur en doodde hij twee mensen. De Franse regering beschouwt de gijzeling als een terreurdaad. Dat zei premier Édouard Philippe. Sinds 2015 werden in Frankrijk meer dan 240 mensen gedood bij aanslagen waarbij IS werd genoemd.

De man had rond half elf vrijdagochtend in de toeristenplaats Carcassonne een auto gestolen. Hij schoot de passagier dood; de chauffeur raakte gewond. Even later viel hij een groep politieagenten aan. Bij een schietpartij raakte een agent gewond.

Ongeveer een half uur later viel hij de supermarkt binnen in Trèbes, dat ongeveer 5 kilometer verderop ligt in de regio Aude. Een politieman bood zich aan om de plaats in te nemen van de gegijzelden, de man werd later zwaar gewond en vecht voor zijn leven. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud