'Vietnamese vrouw stapte in België in koelcontainer'

Vietnamese families vrezen dat er verwanten van hen in de truck zijn gestorven. ©REUTERS

Een Vietnamese vrouw die mogelijk in de vrachtwagen zat die woensdag in Essex werd aangetroffen met 39 lijken aan boord, zou in België op die vrachtwagen zijn gestapt.

Dat blijkt uit getuigenissen die de Britse omroep BBC verzameld heeft.

De Britse autoriteiten hadden donderdag nog gezegd dat de slachtoffers allemaal Chinezen zijn. Maar vrijdag raakte bekend dat verschillende Vietnamese families zich zorgen maken over familieleden van wie ze al even niets meer horen. Die zouden met de hulp van mensensmokkelaars naar Europa zijn getrokken om er een beter leven te leiden.

Uit berichten aan het thuisfront zou blijken dat ze mogelijk in de bewuste vrachtwagen zaten. Zo zou een 26-jarige vrouw dinsdag rond 23.30 uur Belgische tijd ge-sms’t hebben dat ze niet meer kon ademen, zo’n twee uur voordat de vrachtwagen aankwam in Essex.

Een vrouw van 19 zou dan weer dinsdagochtend om 7.20 uur Belgische tijd contact gehad hebben met haar broer, toen ze in België zou zijn geweest. Ze had gezegd dat ze in een container zou stappen, en had dan haar gsm afgezet. De familie van de 26-jarige vrouw liet aan de Britse media weten dat ze 30.000 pond (35.000 euro) had betaald aan mensensmokkelaars.

Er zijn intussen vier mensen gearresteerd in de zaak. De Britse speurders zijn er vrijwel zeker van dat de koelcontainer onder meer het Franse Duinkerke en Rijsel aandeed. Daarna belandde hij in Zeebrugge.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud