Advertentie
Advertentie

Vijf keer meer migranten naar EU in 2015

©AFP

De Europese Commissie wil van migratie een ‘collectief Europees beleid’ maken, met meer geld voor reddingen op zee, meer solidariteit bij de opvang en één ‘pool’ van opgeleide migranten.

In de eerste vier maanden van dit jaar zijn bijna vijf keer zoveel asielzoekers de Europese buitengrenzen overgestoken dan in dezelfde periode vorig jaar. ‘2014 was een dramatisch jaar. Maar de situatie is nu nog veel erger’, zegt Gil Arias-Fernandez die het Europees grensagentschap Frontex leidt.

Frontex helpt de lidstaten bij de bescherming van de buitengrenzen. ‘Tien jaar geleden waren het vooral economische migranten die illegaal de grens met Europa overstaken. Nu is ongeveer 80 procent potentieel vluchteling’, zegt Gil Arias-Fernandez.

Vóór tien jaar kwamen vooral economische migranten naar Europa. Nu is 80 procent mogelijk vluchteling.
Gil Arias-Fernandez
adjunct-directeur Frontex

De migranten gebruiken vier routes om illegaal naar Europa te komen. De druk is op die vier fronten merkbaar. De meeste vluchtelingen komen zelfs over land, via de westelijke Balkanroute. Het aantal vluchtelingen op die route is in het eerste kwartaal van dit jaar meer dan vertienvoudigd.

De routes via de Middellandse zee, die stranden in Italië of Griekenland, zijn veel gevaarlijker. Een dramatisch weekeinde midden april, toen meer dan 700 bootvluchtelingen op weg naar Italië verdronken, schudde de publieke opinie en de Europese politieke leiders wakker. Het budget voor reddingen op zee wordt verdrievoudigd en meerdere landen stellen boten en mensen ter beschikking.

©Mediafin

Nieuwe strategie

Europa kan niet bij zo’n eenmalige respons stoppen. En geen enkel land kan de migratieproblemen alleen aan. Europees vicevoorzitter Frans Timmermans stelt woensdag een nieuwe migratiestrategie voor die dat collectief Europees antwoord in beeld zet.

Zo maakt de hoge vertegenwoordiger van het Europees Buitenlands Beleid, Federica Mogherini, de VN warm voor een operatie tegen de mensensmokkelaars voor de Libische kust. De Europese politieorganisatie Europol gaat mensensmokkelaars opsporen op het internet.

©REUTERS

Maar EU-Commissievoorzitter Juncker wil ook meer solidariteit bij de opvang van die bootvluchtelingen. Er komen daarom quota voor de spreiding van zowel door de VN erkende vluchtelingen als asielzoekers in Europa. De verdeeldsleutel houdt rekening met welvaart, bevolking, werkloosheidsgraad en aantal asielzoekers in het verleden.

Tegelijk wil de Commissie erop toezien dat afgewezen asielzoekers effectief teruggestuurd worden of dat mensen wier visum verlopen is, niet blijven hangen. Parallel daarmee wil de Commissie de regels voor opvang en het toekennen van asiel stroomlijnen.

'Pool' van migranten

Het meest controversiële hoofdstuk in de strategie die woensdag wordt bekendgemaakt, is het plan voor een Europees beleid voor legale migratie. Over tien jaar zal de Europese bevolking zonder migratie 17,5 miljoen minder mensen op beroepsactieve leeftijd tellen, berekende de Europese Commissie.

In tijden van hoge werkloosheid en sociale verandering is legale migratie geen makkelijk thema, beseft de Commissie. Net daarom pleit ze voor een Europese aanpak, die Europa aantrekkelijk maakt voor opgeleide migranten. De voorbije twee jaar werden ‘maar’ 16.000 blue cards, een werk-verblijfkaart voor hoogopgeleiden, uitgereikt, waarvan 13.000 alleen in Duitsland. Op termijn wil de Commissie een gezamenlijke ‘pool’ creëren van migranten aangepast aan de noden van de Europese economie, waaruit lidstaten of individuele werkgevers dan kunnen putten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud