Vijfsterrenbeweging verkoopt huid duur

In Italië eist de leider van de Vijfsterrenbeweging van centrumlinks dat dat haar programma onderschrijft. 'Anders volgen verkiezingen', klonk het. ©EPA

De Italiaanse regeringsvorming belooft nog een hele kluif te worden. De leider van de Vijfsterrenbeweging eist dat centrumlinks zijn programma onderschrijft. Dat weigert.

De ontslagnemende Italiaanse premier Giuseppe Conte staat voor enkele zware dagen. Tegen midden volgende week hoopt hij met de Vijfsterrenbeweging en de Democratische Partij (PD) af te kloppen op een regeerakkoord en een bestuursploeg. Maar voor die deal rond is, lijkt nog heel wat water naar de zee te moeten vloeien.

Die boodschap stuurde Luigi Di Maio, de leider van de Vijfsterrenbeweging, vrijdag na een eerste overlegronde met Conte alvast de wereld in. 'Onze programmapunten zijn duidelijk. Als die in het regeerakkoord belanden, kan de nieuwe regering uit de startblokken schieten. Anders kunnen we beter zo snel mogelijk opnieuw de confrontatie met de kiezer aangaan', stelde hij.

Breekpunten

Di Maio somde enkele van zijn breekpunten op: een flinke verlaging van het aantal parlementsleden, de garantie dat een recente strenge migratiewet van kracht blijft en de intrekking van Atlantia's concessie voor de uitbating van de Italiaanse autowegen. Dat bedrijf kwam vorig jaar in opspraak na de ineenstorting van de Morandi-brug in Genua.

Het moet gedaan zijn met onaanvaardbare ultimatums of deze formatiepoging leidt tot niets.
Nicola Zingaretti
Voorzitter PD

De top van de Democratische Partij reageerde ontsteld. 'Onbegrijpelijk. Is Di Maio van mening veranderd over de coalitievorming?', vroeg Andrea Orlando, de nummer twee van de partij, zich af. 'We werken in alle ernst aan een nieuwe regering voor Italië, een regering die socialer, groener en meer pro-Europa is. Maar het moet gedaan zijn met onaanvaardbare ultimatums of deze formatiepoging leidt tot niets', tweette ook voorzitter Nicola Zingaretti.

De krasse taal van Di Maio schrikte de beleggers op. De Italiaanse tienjaarsrente en 'lo spread', het renteverschil met Duitsland, schoten weer hoger.

Geloofwaardigheid

Analisten gaan er evenwel van uit dat de stoere uitspraken van de leider van de Vijfsterrenbeweging deel uitmaken van zijn onderhandelingsstrategie. 'Di Maio stuurt een boodschap aan de basis van de beweging: dat hij de principes niet zomaar overboord gooit om aan de macht te blijven', luidt het. Sommige topfiguren van de anti-establishmentpartij vrezen dat een pact met de PD haar geloofwaardigheid een klap toebrengt.

Veel tijd voor politieke spelletjes rest Italië evenwel niet meer. Dat bewezen enkele macro-economische data vrijdag nog eens. De economie staat stil en de werkloosheid zit weer in de lift, zeker onder jongeren. Net geen 29 procent van de 15-tot 24-jarigen zocht in juli vergeefs een job.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud