M/V van de dag

Viktor Orbán, het boegbeeld van de illiberale democratie

Viktor Orbán. ©REUTERS

Met zijn omstreden antiholebiwet bevestigt de Hongaarse premier Viktor Orbán zijn status als het boegbeeld van de illiberale democratie in Europa.

Een zuiver staaltje van 'Orbánofobie', noemde Zoltan Kovacs, de strijdvaardige Hongaarse regeringswoordvoerder, de heisa in Europa over de recente anti-lgbti-wet. Voor de zoveelste keer wordt Viktor Orbán volgens zijn zegsman aangevallen omdat hij zijn eigen conservatieve koers vaart, wars van de 'vertekende politieke opinie' in Brussel.

Nadat Ursula von der Leyen de omstreden wet woensdag een 'schande' had genoemd, schoot Orbán met scherp terug. Haar verklaring was de echte schande, klonk het, 'omdat die is gebaseerd op valse aantijgingen'. Daarmee opende hij een nieuw front in zijn niet-aflatende strijd met het in zijn ogen linksige en wereldvreemde establishment in Brussel.

Jonge democraat

Met elf jaar op de teller is Orbán een van de langst regerende premiers in Europa. Hij ontpopte zich tot een rechts-populistische leider die de rechtsstaat uitkleedde, de oppositie dwarsboomde en de vrije pers fnuikte. En parmantig pakte hij uit met de ontwikkeling van zijn 'illiberale democratie', waarbij hij navolging kreeg in omringende landen.

Weinig herinnert nog aan de jonge Orbán, die eind jaren 80 het voortouw nam in het protest tegen het communistische vazalbewind.

Weinig herinnert nog aan de jonge Orbán, die eind jaren 80 het voortouw nam in het protest tegen het communistische vazalbewind in Boedapest. In 1989 maakte hij naam door bij de herbegrafenis van Imre Nagy - ex-premier en martelaar van de anticommunistische opstand in 1956 - de Sovjet-Unie op te roepen Hongarije te verlaten en vrije verkiezingen toe te laten.

Een jaar eerder was Orbán een van de medeoprichters van de partij Fidesz, wat toen nog een 'alliantie van jonge democraten' was. Ruim 30 jaar later is Fidesz uitgegroeid tot een machtsvehikel dat Orbán in het zadel moet houden. Zijn partij won sinds 2010 de parlementsverkiezingen en haalde in 2018 een tweederdemeerderheid, dankzij een kieswet op maat van Fidesz.

Zes oppositiepartijen

Orbán profiteerde ook van de verdeeldheid van de oppositie. Maar dat kan wel eens veranderen bij de verkiezingen van volgend jaar, die een pak spannender beloven te worden dan de voorbije edities. Want zes oppositiepartijen hebben de handen in elkaar geslagen en schuiven een gezamenlijke kandidaat naar voren. Volgens de peilingen maakt die een gerede kans.

Orbán lijkt nattigheid te voelen, getuige zijn recente populistische oprispingen. Zijn omstreden wet verbiedt dat informatie over homoseksualiteit en transgenders wordt gegeven aan minderjarigen. Orbán ziet naar eigen zeggen het probleem niet. De wet 'beschermt de rechten van kinderen en garandeert de rechten van de ouders' om zelf te beslissen over de opvoeding van hun kroost.

Christelijke beschaving

Dat de verkiezingscampagne voor 2022 een vroege start heeft genomen, bewees Orbán toen hij onlangs zijn favoriete stokpaardje bovenhaalde: migratie. 'Legers van migranten staan op de deuren van Europa te bonken', zei hij op de staatsomroep. Daarmee pikte hij aan met zijn felle verzet tegen het Europese migratiebeleid toen hij zich opwierp als de man die de christelijke beschaving wil redden.

Orbán lijkt nattigheid te voelen, getuige zijn recente populistische oprispingen.

Het is afwachten of Orbán zijn laatste restje krediet heeft verspeeld met zijn antiholebiwet. Zal de Europese Commissie zijn 'illiberale democratie' een halt toeroepen? Orbán is er de man niet naar om zich zomaar gewonnen te geven. Niet voor niets merkte hij ooit op: 'Wie nooit het conflict opzoekt, kan zijn land niet fatsoenlijk vertegenwoordigen.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud