Advertentie

VK al vaker doelwit van terreur

Bij de bomaanslagen in Londen in 2005 vielen 52 doden. ©REUTERS

De Britse autoriteiten gaan ervan uit dat de explosie van maandagavond in Manchester een terreuraanslag is. De afgelopen jaren was het Verenigd Koninkrijk wel vaker het doelwit van terroristen.

Juli 2005

Op 7 juli 2005 schrikken enkele zelfmoordaanslagen de Britse hoofdstad Londen op. In volle spits ontploffen vier bommen op drie metrolijnen en een bus.

Bij de aanslagen komen 56 mensen om, onder wie de vier zelfmoordterroristen. 700 anderen raakten gewond. Een groep die zegt banden te hebben met Al Qaeda, het terreurnetwerk van Osama Bin Laden, eist de verantwoordelijkheid op.

Veertien dagen later proberen terroristen opnieuw toe te slaan op drie metrolijnen en een bus in Londen. Maar de aanslagen mislukken door een 'fabricagefout'.

Juni 2007

Op 30 juni 2007 probeert een auto gevuld met gasflessen zich te pletter te rijden tegen de belangrijkste terminal van de luchthaven van Glasgow in Schotland. De gasflessen ontploffen evenwel niet.

Glasgow ontsnapt op het nippertje aan een ramp. Want op de luchthaven is het rond die tijd van het jaar altijd heel druk omdat veel mensen dan op zomervakantie vertrekken.

Op 22 maart 2017 reed een man op een menigte in op Westminster Bridge. Even later stak hij ook een agent neer voor het parlement. ©EPA

De Indiër die de wagen bestuurde, raakte zwaargewond nadat hij zichzelf met brandstof overgoten had en overlijdt een maand later. Zijn passagier, een Iraakse dokter, wordt opgepakt en krijgt in 2008 levenslang.

Een dag voor de mislukte aanslag in Glasgow was Londen ook aan een ramp ontsnapt. Twee Mercedessen, gevuld met bidons met benzine, gasflessen en spijkers, worden ontdekt vlakbij Piccadilly Circus, een van de bekendste pleinen, toeristische attracties en verkeersknooppunten in het hartje van Londen.

Door een probleem met het ontstekingsmechanisme gaan de voertuigen niet de lucht in. 

Mei 2013

Twee Londenaars van Nigeriaanse origine rijden op 22 mei 2013 de 25-jarige soldaat Lee Rigby aan in het zuidoosten van Londen. Daarna brengen ze hem verschillende messteken toe en proberen ze hem te onthoofden.

In een videoboodschap die opgenomen wordt kort na de aanslag, laat een van de daders weten met de aanval 'de moslims die door Britse soldaten gedood zijn' te willen wreken.

December 2015

Bij de ingang van het metrostation Leytonstone, in het oosten van Londen, verwondt de 30-jarige Muhaydin Mir op 5 december 2015 twee mensen met een mes.

De man met Somalische roots slaat toe twee dagen nadat de Britse luchtmacht voor het eerst Islamitische Staat (IS) in het vizier neemt in Syrië.

De Britse autoriteiten bestempelen de aanval als een terreurdaad. De dader krijgt levenslang. 

Maart 2017

Op 22 maart dit jaar rijdt een man met een wagen in op de menigte op Westminster Bridge. Daarna steekt hij een agent dood voor het Britse parlement.

Bij de aanslag komen in totaal vijf mensen om het leven. De politie schiet de dader, Khalid Masood, een Britse burger die zich tot de islam bekeerd had, dood.

13 aanslagen
De Londense politie maakt kort na de aanslag op Westminster Bridge bekend dat de Britse veiligheidsdiensten sinds juni 2013 dertien terreuraanslagen verijdeld hebben.

Terreurgroep Islamitische Staat eist de aanslag op maar Scotland Yard houdt vol geen verband te vinden tussen Masood en IS of Al Qaeda.

De Londense politie maakt kort na de aanslag op Westminster Bridge bekend dat de Britse veiligheidsdiensten sinds juni 2013 dertien terreuraanslagen verijdeld hebben.

Mei 2017

Bij een explosie na een concert van de Amerikaanse zangeres Ariana Grande komen zeker 22 mensen om het leven, 59 anderen raken gewond.

Heel wat jonge kinderen woonden het concert bij in het gezelschap van hun ouders. Onder de dodelijke slachtoffers bevinden zich ook kinderen.

De Britse autoriteiten gaan uit van een terreuraanslag. 'We gaan ervan uit dat één man een geïmproviseerd explosief tot ontploffing bracht en zo deze wreedheid veroorzaakte', liet Ian Hopkins, de politiebaas van Manchester, weten.

De vermoedelijke dader is volgens hem ook omgekomen. De speurders zoeken nog wel uit of de vermoedelijke dader deel uitmaakt van een netwerk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud