VK krijgt snel bankentaks

De Britse minister van Financiën, George Osborne.

Het Verenigd Koninkrijk krijgt snel een bankentaks. De Britse minister van Financiën, George Osborne, kondigt dinsdag de invoering van de maatregel aan.

Osborne presenteert dinsdag zijn eerste begroting aan het Britse parlement. Die gaat bol staan van besparingsmaatregelen.

Osborne gaf zondag te kennen dat besparingen in de gezondheidszorg onvermijdelijk zijn. Daarnaast mogen de 6,1 miljoen Britse ambtenaren zich voorbereiden op een bevriezing van hun loon.

De nieuwe regering van Conservatieven en Liberaal-Democraten heeft zich dan ook tot doel gesteld het begrotingstekort van het land, dat dit jaar rond 10,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) schommelt, fors terug te dringen.

Belastingverhogingen

Maar met besparingsmaatregelen alleen kan de regering van premier David Cameron die doelstelling nooit realiseren. Daarom plant ze ook een reeks belastingverhogingen. Veel details zijn daarover nog niet uitgelekt.

Mogelijk gaat de meerwaardetaks omhoog. De Britse pers speculeert ook over een verhoging van het btw-tarief van 17,5 naar 20 procent.

Osborne wilde zondag niet bevestigen of die maatregelen deel uitmaken van zijn begrotingsplannen. De minister van Financiën wilde al wel kwijt dat de banken in het vizier lopen van de regeringsploeg. 'Ik zal dinsdag de invoering van een bankentaks aankondigen', zei Osborne.

Schatkist

Volgens de Britse pers zou die taks geheven worden op de omzet van banken. De nieuwe belasting zou de Britse Schatkist jaarlijks 1 tot 3 miljard pond (1,2 tot 3,6 miljard euro) kunnen opleveren.

'Als we nu niet ingrijpen, gaat het land zijn ondergang tegemoet. Moeilijke maatregelen zijn onvermijdelijk', besloot Osborne zondag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud