Advertentie

VK stippelt route naar nuluitstoot in 2050 uit

De Britse premier Boris Johnson hengelde dinsdag naar miljarden uit de privésector om zijn 'groene revolutie' te financieren. ©REUTERS

De Britse premier Boris Johnson heeft dinsdag zijn plannen voor een 'groene revolutie' onthuld. Hij streeft tegen 2050 een nuluitstoot na.

Twee weken voor in het Schotse Glasgow de klimaatconferentie COP26 begint, doet de Britse regering verwoede pogingen om haar groene imago op te krikken. Dinsdag was het de beurt aan premier Boris Johnson om zijn duit in het zakje te doen.

Op de Global Investment Summit in Londen, en voor een publiek van investeerders, miljardairs en multinationals, ontvouwde de Conservatief zijn plannen voor een 'groene revolutie'. 'Het Verenigd Koninkrijk zal de wereld de weg tonen naar nuluitstoot', stelde hij.

Kernenergie

De Britten hadden in 2019 al aangegeven te streven naar een nuluitstoot tegen 2050. Nu heeft de regering-Johnson de route naar dat doel concreter uitgestippeld. Ze ijvert bijvoorbeeld voor een koolstofvrije stroomproductie tegen 2035.

De Britse regering ijvert voor een koolstofvrije stroomproductie tegen 2035.

Waterstof-, wind- en zonne-energie nemen een belangrijke plek in de strategie in. Maar net als de Franse president Emmanuel Macron zweert Londen kernenergie niet af. Tegen 2024 hoopt de Britse regering bijvoorbeeld de financiering van een grote nucleaire site rond te hebben.

Daarnaast ziet ze heil in nieuwe nucleaire technologie, zoals kleine, moduleerbare reactoren. Het grote voordeel is dat die in fabrieken gebouwd kunnen worden om daarna vervoerd te worden naar de exploitatiesite, waar ze relatief eenvoudig geïnstalleerd kunnen worden.

Warmtepompen

De CO2-uitstoot van huizen en kantoren moet ook omlaag. Daarom kunnen eigenaars van woningen straks aanspraak maken op 5.000 pond steun om gasboilers af te danken en warmtepompen te installeren. Tegen 2035 mogen geen nieuwe gasboilers meer verkocht worden in het VK.

440.000
jobs
De regering in Londen maakt zich sterk dat haar strategie tegen 2030 440.000 jobs creëert.

De regering streeft ernaar de verkoop van benzine- en dieselwagens tegen 2030 te laten uitdoven. Ze trekt voluit de kaart van elektrische auto's en zet in op de bouw van gigafabrieken voor de productie van batterijen.

De overheid is bovendien van plan bedrijven te verplichten gedetailleerde plannen uit te werken om tegen 2050 een nuluitstoot te bereiken. De ondernemingen moeten die transitieplannen ook openbaar maken.

Privésector

Johnson en co. schatten dat de kostprijs van de energietransitie zowat 1 tot 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedraagt tegen 2050. Om de doelstellingen te bereiken rekenen ze vooral op miljarden uit de privésector. Daarnaast maakt de regering in Londen zich sterk dat de strategie tegen 2030 440.000 jobs creëert.

'Nu de grote klimaattop COP26 voor de deur staat, kan onze strategie als leidraad dienen voor andere landen om de groene kaart te trekken bij de economische relance', maakte de Britse premier zich dinsdag sterk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud