VK weert Europeanen uit probleemlanden

De Britse kust bij stormweer (Foto AFP)

Mocht Griekenland uit de eurozone vallen, dan zou er wellicht een massale emigratiestroom op gang komen. Maar Grieken op zoek naar een beter leven zouden dan botsen op een hermetisch gesloten Britse grens. Ook burgers uit andere probleemlanden zal het VK weren, maakte premier Cameron dinsdag duidelijk in het parlement.

Dat het VK daarbij zijn historische verplichtingen voortvloeiend uit de EU-verdragen niet zou nakomen, wil David Cameron eventueel voor lief nemen.

De Britten lijken zich voor te bereiden op het ergste, in de eerste plaats op een exit van Griekenland uit de eurozone. De Griekse economie zou dan instorten en vermoedelijk zullen honderdduizenden Grieken dan hun land ontvluchten. Maar ook als de eurocrisis leidt tot ‘stresses and strains’ en er een migratiestroom op gang komt, willen ze voorbereid zijn.

Cameron vertelde het comité binnenlandse zaken van het Lagerhuis dat zijn ministers hebben onderzocht op welke wettelijke basis ze Griekse burgers de toegang tot het VK zouden kunnen ontzeggen, schrijft The Guardian. Daarmee zou het recht op bewegingsvrijheid binnen de Europese Unie weliswaar worden geschonden.

Het VK heeft maatregelen klaar om een massale instroom van Grieken tegen te houden. ‘Ik zou bereid zijn het nodige te doen om ons land velig te houden, ons bankensysteem sterk en onze economie robuust’, zei Cameron. Het VK zou de Grieken in de eerste plaats trachten tegen te houden via strenge grenscontroles.

Cameron drukte wel de hoop uit dat het niet zo ver zou komen, maar hij wil voorbereid zijn aangezien er ‘zo veel onzekerheid in onze wereld’ is. Tot dusver merkt het VK geen aanzwellende migrantenstroom, noch uit Griekenland noch uit andere eurolanden, ondanks de significante economische problemen in heel wat landen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud