Vlaamse politici ontstemd over veroordeling Catalaanse leiders

Na de bekendmaking van het verdict in het proces tegen twaalf Catalaanse leiders trokken in Barcelona mensen de straat op om de vrijlating te eisen van de opgesloten politici. ©AFP

Niet alleen verschillende leden van de N-VA maar ook Open VLD-kopvrouw Gwendolyn Rutten en CD&V-kopstuk Hilde Crevits omschrijven de celstraffen voor negen Catalaanse onafhankelijkheidsstrijders als 'buitenproportioneel'.

In Spanje is maandag een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis afgesloten. Net geen twee jaar nadat het Catalaanse parlement acht seconden unilateraal de onafhankelijkheid van de regio uitgeroepen had, zijn zeven politici en twee leiders van burgerbewegingen tot celstraffen veroordeeld vanwege hun rol in het streven naar afscheuring van Spanje.

De voormalige Catalaanse vicepremier Oriol Junqueras kreeg de zwaarste straf. De zeven rechters van het hooggerechtshof in Madrid veroordeelden hem tot 13 jaar cel. Hij verliest ook 13 jaar zijn burgerrechten en kan bijgevolg niet aan politiek doen in die periode.

Volgens de magistraten maakte Junqueras zich twee jaar geleden net als drie andere ex-ministers schuldig aan opruiing en misbruik van overheidsgeld. Van de twaalf Catalaanse leiders die tussen half februari en midden juni terechtstonden, zijn er drie niet veroordeeld tot celstraffen. Zij moeten wel een boete betalen en verliezen 20 maanden hun burgerrechten omdat ze 'ongehoorzaam' waren.

Reacties in België

Het vonnis maakt niet alleen in Spanje emoties los. Ook in ons land reageren politici op sociale media. De N-VA, die de Catalaanse zaak al jaren een warm hart toedraagt, spreekt van een 'zwarte dag voor vrijheid en democratie'.

Voorzitter Bart De Wever prijst Junqueras als 'een volstrekt geweldloze, democratische en sociaal bewogen idealist'. Hij omschrijft het verdict als 'een schande'. Zijn partijgenoot Mark Demesmaeker heeft het over een 'aanval op onze democratische vrijheden' en roept Europa op tot actie.

Ook het Vlaams Belang reageert verontwaardigd. 'De opgelegde celstraffen zijn ongegrond en buitenproportioneel en een schandvlek op de Europese democratie', luidt het in een mededeling.

Betogen voor de ambassade

Maar niet alleen uit Vlaams-nationalistische hoek regent het reacties. Ook Gwendolyn Rutten, de voorzitster van Open VLD, laat van zich horen. 'De Catalaanse veroordelingen zijn buitenproportioneel', klinkt het. Ze roept Europa op te bemiddelen.

Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) sluit zich bij Rutten aan. Net als Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) roept ze de betrokken partijen op het politieke conflict in Catalonië 'door dialoog' op te lossen.

Europees Parlementslid Petra De Sutter (Groen) roept toekomstig Europees commissaris Didier Reynders (MR) op Spanje aan te spreken op de 'buitensporige' uitspraak van het hooggerechtshof in Madrid.

De Catalaanse burgerbeweging ANC, die al jaren strijdt voor onafhankelijkheid, heeft opgeroepen om maandagavond om 18 uur te betogen voor de Spaanse ambassade in Brussel. Dinsdagmiddag stapt ze van het Schumanplein naar de ambassade op om haar ongenoegen te uiten over het arrest.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud