Vlaanderen trekt neus op voor Green Deal

Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) lust de klimaatplannen van de Europese Unie niet. ©BELGA

Voor de zoveelste keer op rij zegt Vlaanderen njet tegen meer Europese klimaatambitie. Denemarken had voorgesteld van de Green Deal de slagader te maken van een Europees herstelbeleid na de coronacrisis. Door het Vlaamse verzet was België gedwongen zich te onthouden.

Denemarken vreest dat deze crisis Europa 'nog decennia opsluit in een economie op basis van fossiele energie'. Daarom riep Kopenhagen de lidstaten op tot een gezamenlijk herstelplan met de Green Deal als basis. Met die groene focus zou de EU dubbel voordeel halen: 'Een stimulans voor groei en jobs én een versnelde groene transitie op een duurzame en kostenefficiënte manier'.

De verschillende deelregeringen van ons land moesten zich uitspreken over het voorstel tegen woensdag 8 april. Het kwam niet tot eensgezindheid, waardoor België Denemarken liet weten dat het het voorstel niet zou onderschrijven.

De Vlaamse rem

Vlaanderen staat al langer op de rem voor een sterk klimaatbeleid. Zo schaart de Vlaamse regering zich niet achter het doel om Europa klimaatneutraal te maken tegen 2050. Het Vlaamse regeerakkoord beperkt zich tot een Europese overeenkomst van 2009 (!), toen besloten werd de uitstoot met minstens 80 procent te verminderen tegen die datum.

De voorbije jaren weigerde ons land herhaaldelijk petities te onderschrijven van ambitieuze landen als Nederland voor het verhogen van de klimaatdoelstellingen voor 2030. En sinds Frans Timmermans, de Europese commissaris achter de Green Deal, kritiek uitte op het magere Vlaamse klimaatplan voor 2030, lijkt de aversie bij Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) nog toegenomen.

Tegelijk reageert de N-VA woest omdat Vlaanderen minder Europees geld krijgt dan Wallonië uit het Europees transitiefonds, dat regio's helpt bij de reconversie. De 68 miljoen euro voor België - uit een Europese pot van 7,5 miljard - gaat volledig naar Wallonië. Premier Sophie Wilmès (MR) negeerde het Vlaamse protest

Ons land moest zich eind maart ook al eens onthouden, toen beslist werd 37 miljard euro ongebruikte EU-subsidies ter beschikking te stellen van betrokken regio's om de coronacrisis aan te pakken. Vlaanderen was tegen omdat het slechts 6,5 miljoen euro zou krijgen uit de totale Belgische pot van 36,7 miljoen.

Intussen besliste de Commissie dat alle middelen die nog in de Europese fondsen zitten, naar de coronacrisis gaan. Lidstaten zouden de vrije hand krijgen om die  te verdelen over de regio's. Dat belooft voor de intern-Belgische discussie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud