Vlaanderen verliest zetel in Europarlement

(foto Michel Wijnbergh)

Vlaanderen verliest een zitje in het Europees Parlement. Na de verkiezingen van 2014 valt het totaal aantal Belgische stoeltjes terug van 22 naar 21. De beslissing is vandaag verschenen in het Belgisch Staatsblad.

Het stond al een tijdje in de sterren geschreven dat de Nederlandstaligen een zetel in het halfrond zouden moeten offeren. Met de verschijning in het Staatsblad is de zetelverdeling officieel, zegt vicepremier en federaal minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH).

Na de verkiezingen van mei 2014 valt Vlaanderen terug van 13 naar 12 zetels. Sinds 1989 telde Vlaanderen 13 vertegenwoordigers in het Europees Parlement. In die tijd daalden de Belgische zitjes van 24 naar 21 vanaf volgend jaar.

De Franstaligen behouden hun 8 zitjes na 2014, ook het Duitstalige kiescollege mag nog altijd een iemand afvaardigen naar Europa. De verdeling vloeit voort uit een wiskundige formule, gebaseerd op de bevolkingscijfers, zegt Milquet in een persbericht. 

Door de demografische evolutie had Vlaanderen ook zonder de toetreding van Kroatië als 28ste lid van de Europese Unie een zetel moeten inleveren. Dat komt door de sterke bevolkingstoename in Brussel-Hoofdstad, klinkt het. 

België is niet het enige land waar zetels sneuvelen. Het verdrag van Lissabon beperkt het aantal Europarlementsleden na de stembusslag van 2014 immers tot 751. Ook in 11 andere landen, waaronder Portugal en Griekenland, gaan zetels voor de bijl doordat Kroatië bij de club komt.

De grootste verliezer is Duitsland. Onze oosterburen verliezen drie plaatsjes in de stoelendans. De lidstaat met de meeste inwoners valt terug van 99 naar 96. Frankrijk blijft nummer twee, met 74 parlementsleden.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud