Advertentie
Advertentie
opmerkelijk

Vluchtelingen via Arctische grenzen naar Noorwegen

De Noors-Russische grens bij de stad Kirkenes. ©AFP

Syrische en andere vluchtelingen zoeken ondertussen al lang niet meer alleen in Duitsland asiel: ook Zweden is een geliefkoosd einddoel en nu blijken sommigen zelfs via de Russische grens, hoog boven de Noordpoolcirkel, de grens met Noorwegen over te steken.

De politie aan de Noors-Russische grensovergang in Storskog heeft dit jaar 220 asielzoekers geregistreerd, hoofdzakelijk uit Syrië.

De grensovergang van Storskog, de enige officiële tussen Noorwegen en Rusland, ligt hoog in het noorden. ©Mediafin/Mapbox/OpenStreetMaps

Nadat ze hun asielaanvraag hebben ingevuld, worden ze overgevlogen naar de Noorse hoofdstad Oslo -1.400 kilometer zuidelijker- waar hun dossier wordt geëvalueerd. Vorig jaar werden aan dezelfde grensovergang vijf vluchtelingen geregistreerd. Sommige asielzoekers registreren zich ook in Kirkenes, 15 kilometer verderop.

Volgens de lokale politie zijn dit jaar een 70-tal asielzoekers met de fiets uit Rusland aangekomen. Dat ligt aan het feit dat een fiets beschouwd wordt als een voertuig: een verdrag tussen beide landen stipuleert dat de grens niet te voet overgestoken mag worden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud