'Vluchtelingencrisis kost Duitsland 20 miljard'

Een registratiecentrum in Berlijn. ©EPA

De Duitse regering zal dit jaar flink meer geld opzij moeten zetten voor de uitlopers van de vluchtelingencrisis dan eerst gedacht.

'Wir schaffen das.' Met die onderhand beroemde zinsnede maakte de Duitse Bondskanselier Angela Merkel deze zomer nog duidelijk dat Duitsland de toestroom aan vluchtelingen de baas kan.

Projecties gingen toen uit van 800.000 vluchtelingen die dit jaar naar het land zouden komen.  Maar dat cijfer lijkt ondertussen alweer voorbijgestreefd: alleen in oktober alleen al ontving Duitsland 180.000 vluchtelingen. Het cijfer van de 800.000 is op die manier al bijna gehaald.

De budgettaire projecties van onderzoeksinstituten zoals het IFO, dat ook het Duitse ondernemersvertrouwen meet, schuiven dan ook mee op.

Kwalificaties

Het IFO ging er tot nu toe van uit dat Duitsland 10 miljard euro moest uittrekken voor de basisopvang van de vluchtelingen. Maar in een nieuwe analyse schroeft het onderzoeksinstituut dat bedrag flink op. Het IFO verwacht dat Duitsland dit jaar in totaal 21 miljard euro opzij zal moeten zetten, onder de prognose dat in 2015 uiteindelijk 1,1 miljoen vluchtelingen Duitsland zullen bereiken.

Dat geld is niet alleen nodig voor het voorzien van eten en een onderdak, maar ook voor de bouwen van bijvoorbeeld scholen en crèches. 

Om vluchtelingen te laten 'renderen' en hen meteen te integreren in de arbeidsmarkt, zijn bovendien nog heel wat inspanningen nodig, stellen de onderzoekers. In het Westen van Duitsland geeft 40 procent van de bedrijven aan dat de vluchtelingen alleen basistaken kunnen doen, omdat ze de nodige kwalificaties missen.

In het oosten van het land zijn bedrijven nog pessimistischer. Het IFO wijst er nog op dat één op de drie bedrijven het - in deze regeerperiode ingevoerde - minimumloon als een hindernis ziet om de vluchtelingen in te schakelen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud