Vluchtelingenstroom verzwakt even door Griekse staking

©AFP

Door een staking van de Griekse ferry's is het aantal vluchtelingen dat via de Balkan naar Europa trekt gevoelig gedaald. Het gaat waarschijnlijk om een tijdelijke inzinking.

Het aantal vluchtelingen op de Balkanroute is aanzienlijk geslonken door een staking van het Griekse ferrypersoneel. Zaterdag kwamen slechts 1.700 vluchtelingen aan in Slovenië, meldde het Sloveense persbureau STA zondag. De voorbije weken telde het land doorgaans tot 7.000 nieuwe vluchtelingen per dag. 

In de Oostenrijkse opvangcentra Spielfeld en Bad Radkersburg, op de grens met Slovenië, beleefde men zondagochtend een primeur sinds de start van de vluchtelingencrisis. De centra waren leeg nadat de laatste migranten zaterdagnacht werden overgebracht naar andere centra in het land. 

Toch worden zondag opnieuw mensen verwacht in de twee Oostenrijkse centra. Aan het station van het Sloveense Dobova trof men zondagochtend al meer dan 1.000 vluchtelingen aan die vanuit Kroatië waren aangekomen. Ook in Kroatië zelf komen opnieuw vluchtelingen aan. Alleen al tussen middernacht en zondagochtend telden de autoriteiten 2.300 vluchtelingen. 

Donald Tusk

Eerder op de dag had de Europese president Donald Tusk Duitsland opgeroepen de buitengrenzen beter te beschermen. 'Ik begrijp het als Duitsland het moeilijk vindt een streng bewind aan de grenzen te voeren, gezien de historie', zei Tusk in Welt am Sonntag. 'Maar ook Duitsland heeft de verantwoordelijkheid om de Europese buitengrenzen in geval van nood pan-Europees te bewaken.'

Donald Tusk. ©REUTERS

Tusk trekt zondagavond naar Berlijn waar hij met bondskanselier Angela Merkel in gesprek gaat. Oost-Europese EU-lidstaten als Polen hebben Duitsland herhaaldelijk gevraagd zich niet alleen op de opname van vluchtelingen te richten. Het land zou meer zijn best moeten doen om de stroom migranten aan de buitengrenzen te beperken.

Ook in eigen land staat Merkel onder zware druk maatregelen te nemen om de vluchtelingenstroom in te dijken. Vooral haar christendemocratische coalitiepartner, de conservatieve Beierse CSU, schroefde de jongste dagen de druk hoog op. Afgelopen donderdag raakten de regeringspartijen het eens over de oprichting van registratiecentra.

Frontex

Welt am Sonntag meldt ook dat de Duitse bondsregering voortijdig op de hoogte was van de naderende vluchtelingenstroom. Het EU-agentschap voor grensbewaking Frontex heeft Duitsland al in het voorjaar gewaarschuwd. Welt am Sonntag meldt zondag op basis van eigen onderzoek dat directeur Fabrice Leggeri in maart een nieuw recordaantal vluchtelingen in Europa had aangekondigd.

Duitsland wordt verweten dat het onvoldoende voorbereid was op de stroom vluchtelingen aan de grenzen van de Europese Unie terwijl het land op tijd was gewaarschuwd. Zo meldde Leggeri in juni in een vergadering met afgevaardigden van de Bondsdag 'dat het aantal vluchtelingen dat de grens van Turkije met Griekenland overstak in vergelijking met het voorjaar met 550 procent was gestegen'. Dat aantal is volgens de directeur van Frontex ook aan de ministeries van Binnenlandse Zaken en Algemene Zaken meegedeeld.

Leggeri zei ook dat de situatie in Noord-Afrika zorgwekkend was. 'Onze bronnen vertellen ons dat tussen de 500.000 en 1 miljoen migranten bereid zijn om Libië te verlaten', liet hij destijds weten. Zij proberen met vaak gammele bootjes de oversteek naar Italië of Griekenland te maken.

Een Duitse vertegenwoordiger in Kosovo waarschuwde in februari al dat er dagelijks zo'n 800 tot 1.000 Kosovaren via Servië en Hongarije naar Duitsland trokken. Welt am Sonntag ontdekte een brief waarin de vertegenwoordiger die waarschuwing aan het ministerie van Buitenlandse Zaken gaf. 'Tegen het einde van het jaar zou dat aantal op kunnen lopen tot 300.000', schreef hij. Dat komt neer op een zesde van de hele Kosovaarse bevolking.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud