Advertentie

'Voedseltekorten bij no deal-brexit is bangmakerij'

©REUTERS

De Britse minster van Energie en Industriële Strategie Kwasi Kwarteng vindt de conclusies van regeringsdocumenten overtrokken.

Als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt zonder akkoord, verwacht de Britse regering dat er een tekort zal zijn aan voedsel, medicijnen en brandstof. Dat schrijft de Sunday Times, die gelekte regeringsdocumenten kon inkijken.

Verder gaat de regering er ook vanuit dat er chaos zal zijn in de Britse havens, dat de sociale kosten zullen stijgen, dat er een harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland en dat er protesten in het hele land zullen uitbreken. Het rapport, dat de meest waarschijnlijke effecten van brexit zonder akkoord opsomt, is opgesteld door de Cabinet Office, die de eerste minister ondersteunt.

Bangmakerij

De Britse minister van Energie Kwasi Kwarteng doet de bezorgdheden over de tekorten evenwel af als bangmakerij. 'Ik denk dat veel mensen meespelen in 'Project Fear',' zei hij in een gesprek met Sky News. 'Wij zullen volledig voorbereid zijn om zonder deal te vertrekken op 31 oktober.'

Ik denk dat veel mensen meespelen in 'Project Fear'.
Kwasi Kwarteng
Britse minister van Energie

De Europese Unie zegt al maanden dat het fel bevochten akkoord dat met de Britse regering gesloten werd, niet opnieuw opengebroken kan worden. Over de bijbehorende politieke verklaring kan wel worden gepraat. De patstelling lijkt een brexit zonder akkoord alleen maar dichterbij te brengen. EU-diplomaten gaan er zelfs vanuit dat no deal het 'basisscenario' van de regering-Johnson is.

Een woordvoerder van de Britse premier bevestigde zondag dat Johnson woensdag in Berlijn een onderhoud zal hebben met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Donderdag is de Franse president Emmanuel Macron aan de beurt. Verwacht wordt dat Johnson hen duidelijk zal maken dat er een nieuwe deal moet komen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud