Voetbalicoon steunt zelfstandig Catalonië

Bayern München-coach en Catalaans voetbalicoon Pep Guardiola (foto: Reuters) ©REUTERS

De Spaanse toptrainer en voetbalicoon Pep Guardiola schaart zich openlijk achter het onafhankelijkheidsstreven in Catalonië. In een video houdt hij een pleidooi voor de 'erkenning van het zelfbeschikkingsrecht' van Catalonië.

De video komt er op initiatief van het Catalaanse parlement. Dat voert een campagne om het Catalaanse onafhankelijkheidsproces te 'internationaliseren'.

Eind vorig jaar raakte al bekend dat de Catalaanse premier, Artur Mas, de verschillende staatshoofden en regeringsleiders in Europa een brief gestuurd had om begrip te vragen voor het onafhankelijkheidsstreven in zijn regio.

Breder publiek

Met de video poogt het Catalaanse parlement nu een breder publiek aan te spreken. In het beeldfragment roepen verschillende bekende Catalanen de wereld op het zelfbeschikkingsrecht van de Catalanen te erkennen.

Naast Pep Guardiola, de trainer van Bayern München, duiken onder meer Dídac Lee, een bestuurslid van voetbalclub FC Barcelona, Catalaanse zangers, actrices en politici op in de video.

Statuut

'Alle volkeren hebben het recht op zelfbeschikking en moeten daarom vrij hun politiek statuut kunnen bepalen. Bovendien moeten ze zelf kunnen beslissen hoe ze zich economisch, sociaal en cultureel ontwikkelen', klinkt het in het Catalaans, het Spaans, het Engels, het Frans, het Duits, het Arabisch en het Chinees.

 

Dat Guardiola in het beeldfragment opduikt, is niet helemaal een verrassing. De geboren en getogen Catalaan heeft zijn sympathieën voor Catalaanse onafhankelijkheid nooit onder stoelen of banken gestoken.

In oktober vorig jaar raakte nog bekend dat de ex-trainer van FC Barcelona ernstig nadenkt over een politiek avontuur. In 2015 zou hij bij de regionale verkiezingen de derde plaats krijgen op een lijst die streeft naar Catalaanse onafhankelijkheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud