Volgend gasoverleg met Rusland en Oekraïne in Berlijn

de Oekraïense Energieminister Vladimir Demtsjisjin ©REUTERS

Oekraïne en zijn gasleverancier Rusland hebben in Brussel over de voorwaarden voor een langdurige gasbevoorrading onderhandeld. De geldende leveringsafspraken lopen eind deze maand af.

Oekraïne heeft zware schulden bij Rusland wegens onbetaalde gasrekeningen. Doel van de bijeenkomst vrijdag in Brussel was een peiling voor verdere gesprekken. De volgende ronde is op 13 en 14 april in Berlijn gepland. Dat deelde de Oekraïense Energieminister Vladimir Demtsjisjin vrijdagavond mee.

"Ik hoop dat binnenkort een overeenkomst kan gevonden worden die voor beide partijen aanvaardbaar is. Dit (akkoord) kan ertoe bijdragen de spanningen tussen beide landen op het vlak van energie te matigen", zei Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie.

De tijd dringt. Oekraïne heeft in de zomer weliswaar minder gas nodig, maar het land moet echter gebruikmaken van de warme maanden om zijn reservoirs voor de komende winter te vullen. "Nu staat de lente en de zomer voor de deur, maar als het om gas gaat, zetten we al koers richting winter", verklaarde een EU-medewerker. Een concrete beslissing was voor de ontmoeting in Brussel niet voorzien.

De voor Energie bevoegde vicevoorzitter van de EU-commissie, Maros Sefcovic, onderhandelde tussen beide partijen. Naast de Russische Energieminister Alexander Novak en zijn Oekraïense collega Demtsjisjin nam ook het hoofd van de Oekraïense staats-energiemaatschappij Naftogaz, Andrej Kobolev, deel. Dat bevestigde de EU-commissie. Vertegenwoordigers van het Russische energieconcern Gazprom waren er in tegenstelling tot vroegere gespreksronden niet bij.

Rusland en Oekraïne waren het in oktober na maanden van moeilijke onderhandelingen eens geworden over een "winterpakket", dat de bevoorrading tijdens de koude maanden moest garanderen. Maar die afspraken lopen binnenkort ten einde.

Tegen juni moet een nieuw akkoord gevonden worden, klinkt het bij de EU-commissie. Die zou mogelijk tot eind 2016 van kracht moeten zijn. Tegen dat tijdstip verwacht het Brussels bestuur de beslissing van een internationale arbitragecommissie in Stockholm, waarop Moskou en Kiev in hun gasruzie beroep hebben gedaan. Het geschil gaat om prijs- en leveringsvoorwaarden. Oekraïne is het belangrijkste transitland voor Russisch gas op weg naar Europa.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud